Hoppa till huvudinnehåll

Bra bilder med moderniserad magnetkamera

Den uppgraderade magnetkameran är ett stort lyft för röntgenkliniken på Norrtälje sjukhus.

Efter ett knappt decenniums flitig användning var det dags att radikalt modernisera röntgenklinikens magnetkamera, som tar detaljerade bilder av hela kroppen med hjälp av magnetfält och radiovågor.

Anpassad för Norrtälje sjukhus

Radiolog Bojan Dobrisherevic är mycket nöjd med sitt helrenoverade arbetsredskap, som hinner avbilda ca 15 patienter om dagen.

– Vi har fått precis den maskin vi behövde. Den är perfekt anpassad för vårt sjukhus, säger Bojan Dobrisherevic.

Maskinparken i en röntgenklinik hör till det mest dyrbara på ett sjukhus. Magnetkameran är inget undantag. Flera miljoner har investerats i uppgraderingen.

– Hade vi köpt en helt ny hade den ändå inte varit bättre än så här, trots att det hade blivit dubbelt så dyrt, säger Bojan Dobrisherevic.

Hållbar förbättring

Hållbarhetsaspekterna har varit viktiga i arbetet. Förutom att återanvända magneten kunde också det flytande helium som används för att kyla magneten behållas – även det en miljövinst.

Flera av förbättringarna med den nya utrustningen bidrar till en bättre arbetsmiljö för personalen. Bland annat är det nu möjligt att lossa sängen från själva kameran, så att patienten kan läggas på plats och förberedas redan utanför rummet där magnetkameran är placerad. En rullstol i plast finns också att tillgå – det kraftiga magnetfältet gör att vanliga rullstolar inte kan användas intill kameran.

Bilder med hög kvalitet

Patienterna märker kanske inte så stor skillnad. Magnetkameran för faktiskt lite mer oväsen nu än tidigare, men den som undersöks förses med dubbla hörselskydd. Och fördelarna överväger absolut, enligt medarbetarna på röntgenkliniken.

– Vissa undersökningar går snabbare, och framförallt kommer vi att kunna ta bilder med mycket hög kvalitet, vilket har stor medicinsk betydelse, säger Maria Mellqvist.

Senast uppdaterad
2017-10-09