Hoppa till huvudinnehåll
VD Peter Graf

Nolltolerans mot trakasserier i Tiohundra

I vårdbolaget Tiohundra råder nolltolerans mot kränkningar och sexuella trakasserier. Det säger VD Peter Graf med anledning av den senaste tidens uppmärksammade vittnesmål, som började med #metoo-uppropet.

– Det här får inte förekomma. Hos oss råder absolut nolltolerans mot sexuella trakasserier, kränkningar, våld, mobbing och alla former av övergrepp. Vi har en väldigt tydlig värdegrund – man ska känna sig trygg och bli respektfullt bemött. Vi kommer att agera kraftfullt och snabbt, snabbare än tidigare, om vi får kännedom om sådana här händelser hos oss, säger Peter Graf.

Han belyser också ett annat allvarligt scenario, som uppmärksammats i media den senaste tiden, där personal i vården utnyttjar sin ställning och utsätter en patient eller brukare för övergrepp.
– Det här är fruktansvärt och måste omedelbart beivras.

Alla fall av trakasserier, hot, våld och kränkningar ska anmälas – till närmaste chef, verksamhetschef, facklig företrädare eller till HR-enheten. De relativt få fall som rapporteras i medarbetarenkäten varje år ger sannolikt inte hela bilden, enligt Peter Graf.

– Jag tror att det finns ett mörkertal här. Oavsett hur många fall det rör sig om är det för många. Det här innebär ett sådant lidande och får enorma konsekvenser både för individen och arbetsplatsen. Det här måste vi få slut på, det är helt nödvändigt.

Se hela intervjun med Peter Graf

Senast uppdaterad
2017-12-04