Hoppa till huvudinnehåll

Ny undersökningsmetod för logopederna

Sedan 2017 gör logopederna på Norrtälje sjukhus själva fiberendoskopiska undersökningar, något som möjliggör en säkrare bedömning vid sväljningssvårigheter hos patienter.

Petra Eklund häller upp gröna vätskor med olika konsistenser i muggar medan Daniel Åberg med lugn röst förklarar för patienten hur undersökningen av sväljningsfunktionen kommer att gå till. Sedan 2017 gör logopederna vid Norrtälje sjukhus själva FUS, fiberendoskopisk undersökning av sväljning, något enbart öron-näsa-hals-läkarna tidigare har gjort.

– Som logopeder är vi experter på just sväljningsproblematik, och det är helt rätt att det är vi som gör undersökningen.  Även om vi ofta kan göra goda bedömningar genom en klinisk sväljningsbedömning är det här en säkrare bedömningsmetod för oss, säger Petra Eklund.

Sväljningen observeras i detalj

FUS innebär att man för ner ett fiberendoskop genom näsan till svalget så att sväljningen kan observeras i detalj. Daniel tittar i fiberskopet medan patienten får dricka de olika vätskorna. Den gröna färgen syns väl och han ser precis vad som fastnar och var. Metoden är mindre skadlig och betydligt billigare än röntgenundersökning av sväljning.  

Tyst aspiration

Många av undersökningarna rör strokepatienter, som ofta har problem att svälja i akutskedet. Genom FUS kan man bland annat upptäcka så kallad tyst aspiration. Det innebär att personen har nedsatt känsel och inte märker om drycken kommer ner i luftvägarna, och inte heller reagerar med hosta när sväljningssvårigheter förekommer. Aspiration kan bland annat leda till akut luftvägsstopp och lunginflammation.

– På det här sättet kan vi fånga upp patienter innan det leder dit, förklarar Daniel Åberg.

Senast uppdaterad
2018-03-12