Hoppa till huvudinnehåll

Vård online bra alternativ i skärgården

Integrerad digital och fysisk vård var rubriken på det seminarium som Tiohundras vice VD och vår samarbetspartner Doktor24:s Daniel Kernell höll på e-hälsokonferensen Vitalis i Göteborg på torsdagen.

Sedan slutet av förra året driver Tiohundra pilotprojektet vård online inom primärvården. Tillsammans med Doktor24 erbjuds patienterna vid våra vårdcentraler möjligheten att söka vård digitalt dygnet runt. Dessutom finns möjligheten att enkelt boka ett fysiskt besök direkt i mobilen.

Syftet med projektet är att öka tillgängligheten för patienterna, avlasta vårdcentralerna, och få till effektivare kommunikationsprocesser med patienterna. Med hjälp av en automatisk fråga-och-svar-tjänst hänvisas patienten till rätt vårdnivå: egenvård, online-besök eller ett fysiskt besök på vårdcentralen.

Mer om vård online

Projektet fortsätter över sommaren, och ska utvärderas i höst. Redan finns flera exempel på när vår digitala primärvård gjort verklig skillnad. Två fall som åhörarna på Vitalis fick ta del av:

”En femårig flicka har insjuknat i influensa och har 40 graders feber. Familjen bor på en ö i skärgården och är isolerade då isen lagt sig. De hade planerat att resa till Åbo, men fick ställa in på grund av flickans sjukdom. Isläget gjorde att familjen inte heller kunde ta sig till Blidö vårdcentral. Tack vare vård online kunde läkare bedöma flickans sjukdom och skriva ett intyg.”

”En döv kvinna hade problem med återkommande kraftiga munsår. Hon hade bestämt sig för att söka oss, men väntade till sambon kom hem och kunde tolka. Patienten blev mycket lycklig när hon förstod att vi kunde ta hela läkarbesöket med hjälp av chat och bilder på besvären. Detta gjorde att hon själv kunde klara av besöket utan sambons hjälp.”

Senast uppdaterad
2018-04-26