Hoppa till huvudinnehåll

Vårdcentralen erbjuder digitalt läkarbesök dygnet runt

Tiohundras vårdcentraler ökar tillgängligheten och erbjuder inom kort läkarbesök online i mobilen eller datorn dygnet runt.

– Vården måste bli mer tillgänglig och anpassad efter våra patienters behov. Vi behöver erbjuda fler alternativ än vårdcentralens telefonkö och läkartider under kontorstid på vardagar. Med vård online dygnet runt tar vi ett stort steg på vägen mot att nå vår vision – hälsa, vård och omsorg där du är, säger vårdbolaget Tiohundras VD Peter Graf.

Erfarna läkare

Den nya tjänsten för digital vård och läkarbesök i mobil och dator erbjuds i samarbete med Doktor24, som drivs av Aleris X AB. Tjänsten bemannas av erfarna läkare som dygnet runt kan bokas för digitala besök via chatt eller video. Inledningsvis är det möjligt för patienter vid tre av Tiohundras vårdcentraler att testa den nya tjänsten, som nås via Tiohundras webbsida tiohundra.se.

Det digitala besöket inleds med att patienten kort får redogöra för sina besvär och svara på automatiserade frågor som tjänsten ställer för att kunna rekommendera en lämplig vårdform, som till exempel egenvård, digitalt läkarbesök eller ett fysiskt besök på vårdcentralen.

Komplement till fysiska besök

Vid ett digitalt läkarbesök ställer läkaren diagnos och väljer lämplig behandling, precis som vid ett fysiskt läkarbesök. Vid behov kan läkaren också beställa prover eller remittera patienten vidare. Anteckningarna från det digitala vårdbesöket förs in i patientens vanliga journal och är tillgängliga vid framtida läkarbesök, fysiska eller digitala.

– Vård online är ett komplement till de traditionella besöken på vårdcentralen och ersätter inte de fysiska besöken. Därför har det varit viktigt för oss att våra patienter enkelt, direkt i mobilen, ska kunna boka en tid för ett fysiskt läkarbesök på den egna vårdcentralen, säger Efva Lagerstedt, vice VD och verksamhetschef för primärvården i Tiohundra.

– Vi är väldigt glada att genom samarbetet med Tiohundra kunna göra det enklare att söka vård genom mobilen, datorn eller surfplattan för alla typer av vårdärenden. Vi vill vara en partner till den fysiska vården och tror att digital vård funkar bäst när den jobbar tillsammans med den fysiska vården, säger Daniel Kernell, medgrundare och kundansvarig på Doktor24.

Lena Gardell, chef för Norrtälje södra vårdcentral, berättar om den nya digitala tjänsten:

Fakta om vård online i Tiohundra

Satsningen på vård online startar i december 2017 som ett sex månader långt pilotprojekt vid vårdcentralerna Norrtälje södra, Hallstavik och Bergshamra. Om piloten faller väl ut är ambitionen att införa digitala vårdbesök som ett permanent komplement till fysiska besök vid samtliga vårdcentraler i Tiohundra.

Doktor24:s avgift för ett digitalt läkarbesök är 250 kronor. För barn i åldrarna 2-17 är besöket gratis. Tjänsten kan för närvarande inte användas för barn under två år. Patientavgiften ingår inte i högkostnadsskyddet, men frikort gäller. Vid bokning av fysiskt besök gäller ordinarie patientavgift, som betalas hos vårdcentralen.

Mer information om tjänsten finns på tiohundra.se/vardonline 

Välj vårdcentral!

Så här listar du dig enkelt hos någon av våra vårdcentraler

Senast uppdaterad
2018-01-30