Hoppa till huvudinnehåll

Drottningen berömde avdelning 1 på Norrtälje sjukhus

Onsdagen den 6 september besökte drottning Silvia Norrtälje sjukhus för att diplomera medarbetarna på den geriatriska avdelningen, som alla utbildats av Silviahemmet för att på bästa sätt kunna ta hand om patienter med demenssjukdom. ”Jag får ett väldigt positivt intryck här” sa hon.

Besöket inleddes med en presentation av Tiohundra, Norrtäljemodellen och satsningen på äldre med demenssjukdom. Därefter fick drottningen och Stiftelsen Silviahemmet, som står bakom utbildningen, en visning på avdelning 1.
– Personer med demenssjukdom är en utsatt grupp och det är viktigt med den här utbildningen på en vårdavdelning. Man kan ha svårt att uttrycka sig och då är det viktigt att till exempel hitta andra sätt att ställa frågor, sa drottningen vid rundvandringen.

Drottningen blev väldigt förtjust i avdelningens trädgård, där man bland annat odlar både gurka och jordgubbar. 
– Det är väldigt positivt att man får tillgång till naturen på det här sättet, sa hon och samtalade en stund med patienten Rolf Stadin, som satt ute i höstsolen. 
– Har ni plockat några jordgubbar? frågade drottningen glatt.

Drottningen nämnde också initiativen med anpassningen av rummen på avdelningen, där man till exempel har använt kontrastfärger för att markera lampknappar och dörrar.

Gratulerade drottningen

En annan patient som fick möjlighet att prata med drottningen var Annegrete Ehmer Schmidt, som på tyska passade på att gratulera till det senaste barnbarnet.

Efter lunchen i sjukhusets restaurang var det dags för certifiering av medarbetarna som hade samlats för att ta emot diplom.
– Det känns högtidligt och speciellt att drottningen är här, sa Maria Axelsson, som är koordinator på avdelning 1 och fortsatte:
– Vi har lärt oss massor på utbildningen, bland annat att känna igen olika beteenden hos personer med demenssjukdom, vilket gör att man har en mycket större förståelse nu.

Personalen fick beröm

Wilhelmina Hoffmann, verksamhetsansvarig och rektor för Silviahemmet, berömde personalen på avdelning 1 i sitt tal:
– Det är så många fantastiska medarbetare här som har kämpat och pluggat. Den här certifieringen är starten på ett samhälle vi alla kan våga åldras i. 

Senast uppdaterad
2017-09-11