Hoppa till huvudinnehåll
Ångfartyget S/S Norrtelje. I bakgrunden delar av Norrtäljes stadskärna. Blå himmel.

22 april: Lägesrapport från Tiohundra om covid-19

Behovet av sjukhusvård för covid-19 har minskat något de senaste dagarna. Smittspridningen fortsätter dock att öka i kommunen. Sedan vaccinationen mot covid-19 inleddes har Tiohundras verksamheter gett över 10 000 doser vaccin.

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik för vecka 15 har 208 personer i Norrtälje kommun testat positivt för covid-19. Det är en fortsatt ökning jämfört med föregående vecka.

Norrtälje sjukhus och övriga verksamheter i Tiohundra arbetar i förstärkningsläge sedan torsdagen den 8 april.

– De senaste dagarna har trycket på sjukvården lättat något. Det är glädjande att belastningen på våra medarbetare i vården äntligen kan minska lite. Dessvärre ser vi att smittspridningen ökar i Norrtälje för tredje veckan i följd, så det är alldeles för tidigt att sia om den fortsatta utvecklingen, säger Tiohundras VD Peter Graf.

Läget i sjukvården

  • Torsdagen den 22 april vårdas 10 patienter i covidflödet på Norrtälje sjukhus.
  • 4 patienter med covid-19 vårdas på intensivvårdsavdelningen (varav 3 från andra sjukhus).
  • Totalt 303 patienter med covid-19 har vårdats på Norrtälje sjukhus (registrerade utskrivningar till och med 20 april).

Sök vård om du behöver det

Den som är akut sjuk ska inte tveka att söka vård. Börja alltid med att kontakta 1177, eller ring 112 om det är livshotande. Utgå från att ditt inbokade vårdbesök blir av om du inte hör något annat.

Vaccination mot covid-19

– Omkring 5 000 personer har vaccinerats mot covid-19 vid Tiohundras vårdcentraler de senaste två veckorna. Totalt har Tiohundras verksamheter gett över 10 000 doser sedan vaccinationen inleddes i början av året. Våra medarbetare har gjort ett imponerande arbete, inte minst för att få all logistik runt vaccinationen att fungera. Att vaccinationen fortsätter i så god takt gör mig hoppfull, säger VD Peter Graf.

Nu fortsätter vårdcentralerna med att boka in personer i åldrarna 18-59 år som tillhör en riskgrupp, medan alla som är 60-64 år kan boka tid vid någon av länets särskilda mottagningar för vaccination mot covid-19, som bland annat finns i Norrtälje (Tullportsgatan och Baldersgatan).

Personer som är 65 år eller äldre

Du som är född 1956 eller tidigare kan boka tid för vaccination genom att ringa ett särskilt telefonnummer. Numret är gemensamt för alla Tiohundras vårdcentraler. Närstående kan också hjälpa till att boka tiden via telefon.

Bokningen är öppen vardagar kl 8.15 – 12.00 och 13.00 – 16.00. Tel: 0176 – 328 200
Bokning kan även göras digitalt på 1177.se.

Det går också att boka tid på någon av de särskilda mottagningar för vaccination mot covid-19 som finns i länet, bland annat i Norrtälje (Tullportsgatan och Baldersgatan). Tid bokas i första hand i appen Alltid öppet. Det går också att ringa 1177 (knappval 6) för att få hjälp med bokningen.

Personer som är 60-64 år

Bokning görs vid någon av de särskilda mottagningar för vaccination mot covid-19 som finns i länet, bland annat i Norrtälje (Tullportsgatan och Baldersgatan). Tid bokas i första hand i appen Alltid öppet. Det går också att ringa 1177 (knappval 6) för att få hjälp med bokningen. Vaccinationen för dig som är 60-64 år sker enbart vid vaccinationsmottagningarna, och inte på vårdcentralerna.

Mer information till personer som är 60-64 år på 1177.se

Personer som är 18-59 år och tillhör en riskgrupp

Du som är född 1962-2003 och tillhör en riskgrupp kommer att kontaktas av den vårdcentral där du är listad för att få en tid för vaccination.

Mer information till personer i riskgrupp på 1177.se 

Personer som är 18 år eller äldre (fas 4)

Bokningen är ännu inte öppen.

Mer information på 1177.se till personer i fas 4

Mer information om vaccinationen mot covid-19

Läget i Tiohundras övriga verksamheter

Inga konstaterat smittade inom Tiohundras äldreboenden, hemtjänst, LSS-boenden eller socialpsykiatrins boenden.

Följ de fem grundläggande råden!

  1. Stanna hemma om någon i hushållet har symtom på sjukdom och beställ provtagning om symtom varat mer än 24 timmar.
  2. Undvik trängsel och håll avstånd – 2 meter gäller både ute och inne.
  3. Minimera kontakter med personer utanför det egna hushållet.
  4. Tvätta och sprita händerna ofta och noga.
  5. Alla som kan ska arbeta hemifrån.

Senast uppdaterad
2021-06-21