Hoppa till huvudinnehåll

Babyöppet – en viktig mötesplats

På måndagar samlas nyblivna föräldrar med barn på öppna förskolan i Familjens hus. ”Det kan vara ganska ensamt att vara hemma själv med ett litet barn. Hit kan man komma och ventilera, utan krav på prestation” säger förskollärarna som leder gruppen. 

Ute kryper kylan in under jackan, men inne på den stora mattan på öppna förskolan är det varmt och mysigt. Två små barn ligger på mage och tittar fascinerat på varandra, ett annat barn får mat ur nappflaska. Föräldrarna småpratar och skrattar. För att vara ett tiotal bebisar i rummet är det förvånansvärt lugnt. I köket står förskolläraren Malin Olsson och förbereder fikat. Varje måndag har öppna förskolan träff för föräldrar med barn upp till åtta månader. 

– Många kommer hit varje vecka. Det är lätt att känna sig lite ensam och isolerad som nybliven förälder. Då är det viktigt att bara få bryta av dagen och komma ut och vara bland andra människor, säger Malin.

”Måndagarna är heliga”

Elina Vastamäki är på plats med sonen Albin, tre månader, som har somnat i sin babysitter. 

– För mig är måndagarna verkligen heliga. Det är så skönt att få komma bort hemifrån. Här kan man prata med andra som är i samma situation, det är en fin gemenskap här.

Innan det är dags för sångstund dyker en barnmorska från barnmorskemottagningen upp och hejar på föräldrar och barn. I Familjens hus finns ett nära samarbete mellan de olika verksamheterna, som barnmorskemottagningen, BVC och öppna förskolan.  

Anknytning och utveckling

Förskolläraren Åsa Mikko leder sångstunden, som innehåller mycket interagerande mellan föräldrar och barn. Idag använder hon ett rött skynke för att skapa vågor. Det blir knäpptyst bland bebisarna på golvet när tyget böljar i rummet.

– Sångstunden handlar bland annat om anknytning mellan förälder och barn. Genom att ha roligt tillsammans kan banden stärkas, säger Åsa och tillägger:

– Flera föräldrar har berättat att deras barn har tagit utvecklingssprång efter att de har varit här, till exempel börjat vända sig. Det är väldigt roligt att höra sådant. 

Babyöppet har öppet varje måndag mellan 13 och 15.30 på öppna förskolan i Familjens hus. Fika finns att köpa. Tillgång till kök om man vill ta med egen fika/mat. Mer information om öppna förskolan hittar du här.

Senast uppdaterad
2019-11-12