Hoppa till huvudinnehåll
Tre kvinnor står med 1,5 meters avstånd till varandra framför en öppen altandörr. Två av dem har Tiohundratröjor.

Efterlängtad nystart för dagverksamheter

Nu öppnar Tiohundras dagverksamheter för äldre igen efter ett långt uppehåll under pandemin.

Tiohundra erbjuder två typer av dagverksamheter; dagverksamhet med inriktning social gemenskap och dagverksamhet för personer med demenssjukdom.

Våren 2020 stängde dagverksamheterna, i samband med första vågen av coronapandemin. Förra hösten gjordes ett försök att öppna verksamheterna, men när smittspridningen ökade tvingades dagverksamheterna stänga på nytt.

Väl förberedda

– Nu hoppas vi att det går bättre och att vi kan fortsätta hålla öppet. Vi är väl förberedda och har anpassat verksamheten efter de rekommendationer som gäller, säger Silviasyster Lotta Wikander, som arbetar på dagverksamheterna Enebacken och Synapsen.

Dagverksamheterna, som finns i Norrtälje, Hallstavik och Rimbo, har ett utbud av aktiveter som stimulerar till social gemenskap med andra, samtidigt som isolering bryts. Målgruppen för verksamheterna som har demensinriktning är personer som genomgått en minnesutredning och fått en demensdiagnos. För att delta behövs ett biståndsbeslut.

– Nu har vi inte träffat våra gäster på så lång tid, i vissa fall har det gått ett och ett halvt år. Det är förstås olyckligt att vi tvingats till ett så långt uppehåll i vår uppskattade verksamhet, och vi vet ju inte än hur de har påverkats av den här ofrivilliga pausen, säger Lotta Wikander.

Stor omställning

Tillsammans med sina kollegor är hon nu i full färd med att förbereda inför de första gästernas ankomst de kommande dagarna. Också för medarbetarna har pandemin inneburit en stor omställning, när de varit utlånade till andra verksamheter, främst äldreboenden.

– Jag har trivts bra på Enebergs äldreboende, där jag jobbat under tiden. Men självklart har man längtat efter den här dagen, säger Lotta Wikander.

I andra änden av entréplanet på Ros i Norrtälje finns dagverksamheten Äppelrosen, också den med demensinriktning. Här förbereder sig kollegorna Pia Laineste och Jennifer Haak för att åter kunna ta emot sina gäster.

– Det känns jättebra att vi äntligen kan öppna igen.

Fakta om dagverksamheten

TioHundra erbjuder två typer av dagverksamheter i Norrtälje kommun: 

Dagverksamhet med inriktning social gemenskap 

Dagverksamhet för personer med demenssjukdom

  • Dagverksamheten har ett utbud av olika aktiveter som stimulerar till social gemenskap med andra samtidigt som isolering bryts. 
  • Vår målsättning är att bemöta dig som gäst i enlighet med Tiohundras värderingar delaktighet, respekt och trygghet och skapa en aktiv och meningsfull tillvaro.

Så ansöker du

  • Du behöver ett biståndsbeslut för att delta i dagverksamheten. 
  • Kontakta en biståndshandläggare på kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje för mer information.

Så söker du omsorg

Du är också välkommen att kontakta Tiohundras dagverksamheter för att få veta mer om vad vi erbjuder.

Ulrika Karlsson
Verksamhetschef
Tel 0176-326 745
ulrika.karlsson@tiohundra.se

Senast uppdaterad
2021-09-01