Hoppa till huvudinnehåll

Fantastiska medarbetare räddningen i sommarhettan

Värmebölja, överbeläggningar och tidvis ont om personal. Sommaren har varit – och är – besvärlig i både sjukvården och omsorgen, men tack vare flexibla medarbetare och chefer som ställt upp mangrant har Tiohundra klarat årets tuffaste veckor.

– Medarbetarna har gjort ett fantastiskt jobb, säger Carina Hafdell, chef för hemtjänsten i Rimbo, som när extremhettan sjunger på sista refrängen kan våga sig på en liten summering av den exceptionella sommaren 2018:

– Glädjande nog har vi haft låg frånvaro, en positiv stämning och gott samarbete när det varit som tuffast. Värmen har förstås tagit hårt på kunderna, men de allra flesta har mått ganska bra trots värmen.

I bilen svalkar AC:n, men den cyklande hemtjänstpersonalen berättar om svettiga resor mellan kundbesöken:

– Vi har fått byta tröjor fyra gånger om dagen.

Liknande beskrivningar kommer från många andra verksamheter, vars chefer samstämmigt hyllar sina stress- och värmetåliga medarbetare.

– Vi har jobbat efter priolista, med fokus på omvårdnad, och har varit extra noga med att ta pauser. Alla har ställt upp och tagit det med gott humör, berättar till exempel Kerstin Borell, enhetschef på Kristinagårdens äldreboende.

På Sjöglimtens äldreboende har fläktar och kylaggregat gått dygnet runt, berättar enhetschef Melissa Edfelt.

– Det har gått åt fruktsallader, loka, vätskeersättning, smoothies och glass i stora lass för både boende och personal! Det här är också första sommaren vi har tagit emot feriearbetare och de fyra unga talangerna har gjort ett exemplariskt jobb. När de fyller 18 får de gärna komma tillbaka som TioHundraanställda!

Flexibla medarbetare och chefer

I sjukvårdsverksamheterna har ett tufft personalläge kombinerats med extra högt patienttryck, delvis orsakat av värmeböljan. I den besvärliga situationen har både chefer och medarbetare visat prov på stor flexibilitet vilket löst många problem snabbt och smidigt.

– Häromnatten var det fullt på vårdavdelningarna. Då öppnade IVA en extra sal för patienter från akuten som egentligen skulle läggas in på avdelning. Det har vi aldrig gjort förr, säger verksamhetschef Ann Garpefält.

Varje morgon och eftermiddag samlas cheferna på sjukhuset för korta avstämningsmöten för att bland annat gå igenom vårdplatsläget och omfördela resurser så att de används på bästa sätt.

– Alla, både medarbetare och chefer, ställer verkligen upp till hundra procent där det behövs. Annars hade vi inte klarat den här situationen, säger Ann Garpefält.

Förhoppning om minskat tryck

Än är det för tidigt att blåsa faran över, men sjukhus och primärvård hoppas att utlovat svalare väder i kombination med färre semesterfirare och fritidsboende ska minska trycket på verksamheterna kommande veckor.

– Det är fortsatt mycket hög beläggning, men vi ser en tendens till något mindre inflöde av patienter till akuten, jämfört med när det var som värst. Förhoppningen är att den tendensen håller i sig, säger Sune Forsberg, tillförordnad chefläkare.

Tiohundras VD Peter Graf tackar samtliga medarbetare för utomordentliga insatser under sommaren:

– Jag är verkligen imponerad av det fantastiska arbete ni gör för våra kunder. Jag är oerhört stolt och tacksam. Bra jobbat, allihop!

Senast uppdaterad
2018-08-09