Hoppa till huvudinnehåll

Forskningsstudie med överläkare vid Norrtälje sjukhus uppmärksammas internationellt

Den amerikanska medicintidskriften JAMA har publicerat en artikel om den forskningsstudie om hjärtstopp utanför sjukhus som överläkare Sune Forsberg på Norrtälje sjukhus har deltagit i. ”Det här är en viktig milstolpe för vår forskning” säger han.

Studien syftar till att visa att snabb nedkylning av patienten ökar chanserna att återfå normala neurologiska funktioner efter hjärtstopp. Kylningen sker genom att man för in en näskateter och kyler hjärnan och resten av kroppen med en blandning av syrgas och kylmedel.

Resultaten av studien ser mycket lovande ut, och det är statistiskt säkerställt att patienter med hjärtstopp och kammarflimmer som första rytm, i högre grad blir helt återställda efter nedkylningen. 

Läs tidigare artikel om studien

Vetenskapligt viktigt

Artikeln i JAMA (The Journal of the American Medical Association) är skriven av forskarna bakom studien, och tidskriften har även publicerat en kommenterande artikel om forskningen.

– Det är tungt vetenskapligt, och jag är väldigt stolt. Det ligger tio års arbete bakom det här och det är en viktig milstolpe för oss, säger Sune Forsberg och fortsätter:

– Nu kommer vi att fortsätta med att lägga ihop resultat från den här studien med tidigare forskningsresultat för att säkerställa resultaten ytterligare. Vi kommer också att titta närmare på en del av undergrupperna i studien.

Här hittar du artikeln i JAMA

Senast uppdaterad
2019-05-10