Hoppa till huvudinnehåll
Osteoporosteamet visar upp sitt diplom

Gyllene silverplats för framgångsrikt Norrtäljeteam

Osteoporosteamet vid Norrtälje sjukhus belönas med andrapriset när Region Stockholm delar ut utmärkelsen Gyllene Äpplet 2019. Teamet arbetar systematiskt för att hitta patienter med benskörhet.

​Gyllene Äpplet delas ut en gång om året för initiativ som leder till förbättringar för både individer och verksamheter inom Region Stockholm. Priset ska också inspirera till utveckling i andra verksamheter.

Osteoporosmottagningen på Norrtälje sjukhus arbetar systematiskt med att hitta patienter som har benskörhet bland dem som har drabbats av frakturer.

– Vi ringer upp och erbjuder oss att utreda om patienten lider av benskörhet. De flesta blir väldigt tacksamma. Den som har brutit något har ofta en stor oro för att det ska hända igen och känner sig ängslig, berättar frakturkoordinator Evalena Sandh.

Målet är att undvika ytterligare frakturer.

– Osteroporos är en underbehandlad diagnos som orsakar mycket lidanden och kostar samhället stora pengar. Vi är jätteglada att vi får fortsätta vårt arbete. Målet i år är att fånga upp och behandla inneliggande patienter med osteoporos innan de åker hem. På det tjänar vi både tid och lidanden, säger överläkare Katrin Rimsby.

Juryns motivering till priset:

Genom att ligga steget före, riskanalysera och systematiskt förebygga frakturer med ett standardiserat vårdförlopp och anpassad behandling åstadkoms tydliga resultat och patientnytta för gruppen åldersrika.

Gyllene Äpplets förstapris går till Anna Skawonius, specialistsjukgymnast, Emma Regberg Lundborg, specialistfysioterapeut samt Birgitta Nordgren, medicine doktor i fysioterapi och adjunkt, alla verksamma inom gynekologi och obstetrik vid Karolinska Universitetssjukhuset. Fysioterapeuterna får Gyllene Äpplets förstapris för att de tagit initiativ till och utvecklat högskolekursen Bäckenbottenhälsa – prevention och rehabilitering 7,5 högskolepoäng på Karolinska Institutet.

Om Gyllene Äpplet på Region Stockholms webbplats

Senast uppdaterad
2020-02-12