Hoppa till huvudinnehåll
Kvinna visar hantverk från Hamnkompaniet

Hamnkompaniet erbjuder återbruk, hantverk och cykelservice

Bland nyckelskåp, väskor, fågelholkar, tändrör, cyklar och mycket annat hittar vi Hamnkompaniet, ett socialt arbetskooperativ där medlemmarna erbjuds ett meningsfullt arbete utifrån sin egen förmåga och takt.

​​​​​Hamnkompaniet bildades som en ideell förening och socialt arbetskooperativ 1992. Sedan drygt ett år tillbaka ingår Hamnkompaniet i Fokushuset och Tiohundra. Deltagarna är alla i yrkesverksam ålder med någon typ av psykisk funktionsnedsättning.

Återbruk och hantverk

Genom finurligt hantverk återanvänds material och blir till nya produkter. Förvaringslådor gjorda av gamla veckotidningar, smycken av cykelslangar, plåtburkar från den närliggande pizzeria, som målats och fått trälock. Fantasin tycks inte ha några gränser.

– Smarta lösningar för att återbruka, det är vi bra på, säger Helena Eriksson som är handledare på Hamnkompaniet.

– Vår senaste storsäljare är tändrör av dagstidningar som vi rullat och doppat i stearin. Kyrkan här bredvid har skänkt oss ljusstumpar som vi smält. Perfekta rullar att tända upp med i braskaminen.

Man reparerar cykel

En av Mattias Myrbergs specialiteter är cyklar. Det kan handla om all möjlig cykelservice som att laga punktering, byta till vinterdäck eller en helrenovering. Den här cykeln fiskades upp ur ån. Snart är den som ny igen.

Renovering och service av cyklar

Hamnkompaniet brukar ibland få övergivna cyklar från bostadsrättföreningar, berättar Sören Wikström, som är handledare på Hamnkompaniet.

– Vi beställer nya delar om det är trasigt eller fattas något. Cyklarna får så småningom nytt liv. Även privatpersoner kan komma med cyklar som behöver få service eller något annat fixat. Vi har generellt ganska bra priser för de jobb vi utför, så tveka inte att höra av dig. 

Just nu förbereder sig deltagarna för att vara med på Norrtälje julmarknad den 5 december på Lilla Torget. Det är full tomteverkstad med mycket pyssel och snickrande.

– Vi trycker pappersservetter, tillverkar klockor, slangkorgar, armband, halsband och örhängen av återvunnet material. Roslagskrafter skänkte några bord som vi gjorde skärbrädor av genom att såga ut lämpliga delar, slipa och betsa. Nyligen testade vi att göra produkter av glasburkar som till exempel lyktor med decoupage. Och vi gör även brickor och trätavlor av trästickor. Listan kan göras lång, säger Sören Wikström.

– ​Ibland har vi mer att göra ibland mindre, men våra deltagare behöver alltid sysselsättning.

Vi är sällan omöjliga, utan välkomnar din förfrågan om det så handlar om att du vill få cykeln upprustad, har en möbel som behöver slipas och målas, har material att skänka som kan vara lämpligt? Eller kanske har du ett enklare jobb vi skulle kunna göra för ditt företag? Självklart är du också välkommen att titta in i vår kombinerade verkstad och butik. ​

Här finns vi

Kyrkogatan 11. Ingång från Lilla Brogatan vid grinden till innergården. Ring på klockan för att öppna grinden.
Öppet måndag-torsdag kl. 9-15.
Telefon 0176-551 10

Läs mer om Hamnkompaniet

Senast uppdaterad
2021-11-17