Hoppa till huvudinnehåll
Susanne Bergenbrant Glas, chefläkare på Norrtälje sjukhus

Hög tid för årets influensavaccin

Influensan orsakar årliga epidemier med sjukdomsfall i alla åldrar. ”Det kommer nya influensatyper varje år, och då är vi lika utsatta igen, förklarar Susanne Bergenbrant Glas, chefläkare vid Norrtälje sjukhus”. Nu är årets vaccinationskampanj igång.

Varje år beslutar Världshälsoorganisationen (WHO) om sammansättningen av årets vaccin, utifrån de virusstammar man tror kommer få mest spridning över världen. När man har vaccinerat sig har man alltså skydd mot just det årets influensavirus.
 
För den som tillhör en riskgrupp är det viktigt att vaccinera sig eftersom influensa kan orsaka komplikationer, till exempel lunginflammation. I mer sällsynta fall kan virussjukdomen leda till inflammationer i nervsystemet såsom hjärn- och hjärnhinneinflammation.
 

Vaccin rekommenderas för riskgrupper

Den som är född 1954 eller tidigare – eller tillhör någon av de grupper som riskerar att bli allvarligt sjuka, kan vaccinera sig kostnadsfritt på sin vårdcentral.
Yngre personer som inte tillhör riskgrupp och annars är friska löper en väldigt liten risk för följdsjukdomar, och behöver därför inte vaccinera sig av det skälet. Men man kan välja att vaccinera sig ändå. Då får man betala en patientavgift.
 

Immunförsvaret försämras inte

Det finns en del oro kring vaccin, bland annat rörande biverkningar. När man vaccinerar sig mot influensa kan man få lite feber, huvudvärk och ont i musklerna, men det brukar gå över efter någon dag. Susanne Bergenbrant Glas säger att en eventuell oro för ett allmänt försämrat immunförsvar efter vaccin är obefogad.
 
– Att immunförsvaret i allmänhet skulle bli sämre efter vaccination stämmer inte. Då skulle vi ju aldrig våga vaccinera alla våra äldre och riskgrupper i samhället.

Fakta/Influensa och influensavaccin

  • Influensa är en väldigt smittsam akut virusinfektion i luftvägarna. Vanliga symptom är stor trötthet/matthet, ont i musklerna, hög feber och huvudvärk, ont i halsen och hosta.
  • Årets vaccinationskampanj mot influensa pågår mellan den 19 november och den 29 februari 2020.
  • Du tillhör riskgrupp om du är 65 år eller äldre, är gravid, har en hjärtsjukdom, har en lungsjukdom som KOL eller svår astma, har diabetes av typ 1 eller 2, du har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller en behandling, du har kronisk leversvikt eller njursvikt, du är mycket kraftigt överviktig, du har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen, du har flerfunktionshinder. 
  • Du kan vaccinera dig på din vårdcentral. Tiohundras vårdcentraler hittar du här.

Källa: 1177.se

 

Senast uppdaterad
2019-11-27