Hoppa till huvudinnehåll
Fyra personer på en scen, spelar och sjunger.

Kultur för alla målet med Mumik

Ett samarbete mellan Kulturskolan i Rimbo och Tiohundras verksamhetsområde Funktionsstöd och service ska ge alla, oavsett funktionsvariationer, möjlighet att delta i olika kulturaktiviteter.

Målet med projektet Mumik, MentorsUtveckling Med Integrerad Kulturverksamhet, är att möta den stora efterfrågan på medverkan inom dans, sång, musik och teater, genom att varaktigt bredda utbudet inom daglig verksamhet.

Projektet har två olika målgrupper; ungdomar och vuxna personer med funktionsnedsättning som har en LSS-insats eller daglig verksamhet inom Tiohundra, och kulturskolans elever och deras verksamheter.

Prova på olika kulturformer

I första delen av projektet kommer deltagarna från Tiohundra få möjlighet att prova på olika kulturformer såsom dans, sång, musik och teater. Senare kommer Kulturskolan i Rimbos elever att integreras med alla deltagare.

– Det som känns spännande med Mumik är att det blir ett projekt med många nya möten mellan människor, som kanske inte haft möjlighet att mötas tidigare. Mötena sker dessutom över det delade intresset för kultur, säger Elina Widnersson, projektledare för Mumik.

Utbildas till mentorer

Ett antal ungdomar aktiva i idrottsföreningen Roslagen SOL ska under projekttiden utbildas till mentorer. Att ungdomarna själva har särskilda behov av stöd ger en positiv signal till deltagarna de ska stötta.

– Vi ser verkligen fram emot att få vara delaktiga i projektet. Många av våra deltagare har ett stort intresse för musik, sång och dans. Jag tror att det här kommer att bli ett riktigt lyckat och givande samarbete för alla parter, säger Marie-Louise Viklund, enhetschef inom daglig verksamhet i Tiohundra.

Gemensam föreställning

Samarbetet ska mynna ut i en gemensam föreställning, med premiär 2024.

– Den som vill kommer då att kunna medverka antingen på eller bakom scenen. Det kommer även finnas möjlighet att arbeta med kulisser och rekvisita. Det ska bli så oerhört kul att komma igång, säger Elina Widnersson.

Projektet finansieras med drygt 5,7 miljoner kronor från Allmänna arvsfonden.

Läs mer om projektet på Allmänna arvsfondens hemsida

Senast uppdaterad
2021-11-22