Hoppa till huvudinnehåll
Enhetschef Carina Hafdell står i mitten ute på gräset och håller armen om två ferieungdomar

Lärorikt feriearbete på hemtjänsten i Rimbo

Alexis Varrailhon, 16 år och Linda Hedh Blomqvist, 17 år arbetar sin sista vecka av fyra som feriearbetare på Hemtjänst Rimbo. Vi passade på att ställa några frågor till dem och till Carina Hafdell, enhetschef på Hemtjänst Rimbo.

Hur kom det sig att ni sökte feriejobb inom vården?

− Jag kände att jag vill göra något och inte bara sitta hemma under sommaren, säger Linda Hedh Blomqvist. Förra sommaren feriearbetade jag på hemtjänsten i Norrtälje så det här året hade jag redan erfarenhet från vården.

− Jag sparar ihop pengar till en gitarr och sökte flera sommarjobb inom kommunen. Mitt mål i framtiden är att bli läkare så jag tänkte att det skulle bli lärorikt att arbeta inom hemtjänsten, säger Alexis Varrailhon.

Hur har det varit att prova på och arbeta inom hemtjänsten?

− Jag har blivit positivt överraskad, säger Linda Hedh Blomqvist. Det känns väldigt bra att få hjälpa människor och få en inblick i deras vardag och se hur de bor. Många av våra kunder visar också uppskattning för det vi gör.

− Det har varit kul och intressant, säger Alexis Varrailhon. Eftersom jag har ett intresse av medicin så har det varit intressant för mig att se hur det fungerar i praktiken.

Det har varit lärorikt att få komma ut och träffa människor och jag tycker att man får en större respekt för äldre människor genom det här jobbet, säger Linda Hedh Blomqvist.

Vad har ni fått göra för typ av arbetsuppgifter?

− Vi har bland annat hjälpt till att tvätta och städa samt sociala delar som exempelvis promenader, säger Linda Hedh Blomqvist.

− Jag har också fått hjälpa till lite med vård- och omsorgsdelar och sjukgymnastik, fyller Alexis Varrailhon i.

Carina Hafdell förklarar hur de har tänkt kring upplägg för feriearbetarna:

− Den mesta omsorgen som rör hygien och liknande sker under förmiddagarna och då är våra feriearbetare kvar i vår lokal och hjälper till med praktiska saker som ska göras. Sedan följer de med ut till kunderna på eftermiddagarna där det främst handlar om andra typer av sysslor. Att arbeta inom hemtjänsten är ett bra första jobb där man lär sig att bemöta människor i olika situationer och med olika bakgrund.

Vad tar ni med er efter den här sommaren inom hemtjänsten?

− Det har varit lärorikt att få komma ut och träffa människor och jag tycker att man får en större respekt för äldre människor genom det här jobbet, säger Linda Hedh Blomqvist.

− Man lär sig mycket av att få testa på alla möjliga typer av sysslor, det tror jag att jag kommer att ha nytta av både i framtida arbetsliv och privatliv, säger Alexis Varrailhon.

Carina Hafdell, vad betyder det för er verksamhet att ta emot feriearbetare?

− De är guldstjärnor i vår vardag! Effektiva, engagerade och hinner med det där lilla extra som vi inte alltid får tid till.

Senast uppdaterad
2019-08-09