Hoppa till huvudinnehåll
Enhetschef Anna Wahlgren och Charlie Lundgren, strateg mot våld i nära relation vid Norrtälje kommun, håller i handlingsplan mot våld i nära relationer.

Medarbetare utbildas om våld i nära relationer

Våld i nära relationer mot personer med funktionsvariation är vanligt. Tiohundra utbildar nu samtliga medarbetare inom verksamhetsområdet funktionsstöd och service för att öka kunskapen om hur man kan bemöta drabbade. 

​I samarbete med Charlie Lundgren, strateg mot våld i nära relation vid Norrtälje kommun, har enhetschef Anna Wahlgren inlett en utbildningsinsats. 

– Parallellt med utbildningen har vi sett över våra rutiner och gjort en handlingsplan. Det fanns rutiner sedan tidigare, men vi har nu utvecklat dem, berättar Anna Wahlgren.

Fråga på rätt sätt

Med den nya kunskapen ska medarbetare kunna ställa rätt frågor när man märker att något inte står rätt till. Vissa i målgruppen har begränsade talmöjligheter och behöver bildstöd, vilket har lett till att man har tagit fram ett så kallat Reda ut-häfte, utifrån material från Bräcke diakoni.

– I häftet kan personen som har blivit utsatt peka på bilder i stället för att berätta med ord. På så sätt man kan få svar på frågor om vad som har hänt, vad det handlade om, vem som har utsatt personen och var det hände, säger Anna Wahlgren och fortsätter:
– Det hjälper dels den som inte kan tala, dels andra som tycker att det är svårt att berätta. Det kan vara mycket lättare att peka på en bild som illustrerar en knuff, i stället för att med berätta att man har blivit knuffad.

Alla medarbetare ska utbildas

Samtliga chefer inom verksamhetsområdet funktionsstöd och service har utbildats, och nu ska även medarbetarna gå utbildningen – både de som arbetar på LSS-boenden och inom daglig verksamhet. Det handlar om cirka 270 personer, och utbildningen påbörjas i maj i Hallstavik. Till hösten utbildar man i Rimbo och under 2020 kommer all personal inom funktionsstöd och service i Norrtälje att utbildas.

– Vi vill att alla ska få samma grund, så att vi på bästa sätt kan möta personer som har blivit utsatta för våld i nära relation, säger Anna Wahlgren. 

Det finns planer på att utbilda medarbetare inom fler verksamhetsområden i Tiohundra.

Senast uppdaterad
2019-05-07