Hoppa till huvudinnehåll
Fyra kvinnor i sjukvårdskläder samlade runt en röntgenapparat, en så kallad DXA.

Mottagningen som får toppbetyg av patienterna

Osteoporosmottagningen på Norrtälje sjukhus får höga betyg i den senaste patientenkäten. Medarbetarna på mottagningen menar att den goda stämningen i personalgruppen och ledningens stöd är två av de främsta framgångsfaktorerna.

Vid osteoporosmottagningen utreds och behandlas benskörhet. En viktig del i utredningen är den bentäthetsmätning som görs med en speciell röntgenteknik, kallad DXA. Förra året utförde mottagningen nära 700 DXA-undersökningar och över 600 läkarbesök.

Framgångsrikt förebyggande arbete

Osteoporosmottagningen har länge utmärkt sig för framgångsrikt förebyggande arbete genom sin så kallade frakturkedja. Patienter med ökad risk för benbrott fångas upp tidigt, på exempelvis akutmottagningen, sjukhusets vårdavdelningar eller på ortopedmottagningen. För sitt arbete har man två gånger belönats med en prestigefylld silverstjärna på den internationella ”Capture the fracture”-kartan.

Den senaste nationella patientenkäten från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, innebär en ny framgång för den lilla enheten, som har fyra medarbetare. Osteoporosmottagningen får toppbetyg på samtliga sex frågeområden. Allra högst betyg, 97 av 100, får mottagningen inom områdena bemötande och tillgänglighet.

”Varm, trevlig stämning”

Fantastiskt roligt, tycker medarbetarna, som tror att deras välfungerande samarbete är nyckeln till det fina resultatet.

– Vi har en varm, trevlig stämning, samarbetar bra och tar upp problem direkt när de uppstår, säger Ann-Ida Eliasson, geriatriker och medicinsk ansvarig för mottagningen.

– Vi har respekt för varandras kompetens, delar information med varandra och trivs ihop. Det märker säkert patienterna också, säger Ann-Louise Leiby, sjuksköterska.

Bra stöd från cheferna

Medarbetarna har själva stora möjligheter att planera och lägga upp arbetet.

– Både enhets- och verksamhetschef har förtroende för oss och är ett bra stöd. Det är också mycket viktigt, säger Anna Ericson, sjuksköterska och frakturkoordinator.

De fina resultaten sporrar till ytterligare förbättringsarbete.

– Det är klart vi vill vara bäst i Sverige på det vi gör! Men konkurrensen blir allt tuffare, och det är ju bara bra. Vi samverkar gärna med kollegor i regionen och i övriga landet. Det är jättebra när man kan hjälpas åt, säger Ann-Ida Eliasson.

På mottagningen arbetar också sjuksköterskan Tina Pettersson.

Mer om osteoporosmottagningen

Höga betyg för alla mottagningar

Samtliga mottagningar på Norrtälje sjukhus som medverkat i SKR:s patientenkät 2021 får höga betyg, med ett helhetsintryck på mellan 84 och 95 av 100. Också slutenvården på sjukhuset rosas av patienterna, med höga värden inom samtliga frågeområden.

Resultat från nationella patientenkäten på SKR:s webbplats

Fakta om nationella patientenkäten

Senast uppdaterad
2022-03-31