Hoppa till huvudinnehåll
Fyra glada äldre kvinnor sitter bredvid varandra i en soffa.

Skratt och snack på Synapsen

Skrattet ligger ständigt i luften när det är dags för förmiddagskaffe på Synapsen, en av Tiohundras dagverksamheter för personer med demenssjukdom.

Lördagen den 21 september är det internationella Alzheimerdagen. Vi passade på att titta in på en av Tiohundras uppskattade dagverksamheter som ordnar regelbundna träffar och aktiviteter för personer med demenssjukdom.

– Vi är som ett tjejgäng, det blir mycket flabb och humor. Man blir lite tonåring igen. Jag känner mig ung här, säger Britt-Marie Bergqvist.

– Vi har mycket att göra när vi träffas. Vi ska hinna äta, promenera, hitta på roliga saker. Det är väldigt skojigt här hos oss, fortsätter Barbro Wadling.

”Vi vill skapa en meningsfull dag”

Dagverksamheten Synapsen riktar sig till yngre personer med demenssjukdom, eller de som är i ett tidigt stadie i sin sjukdom. Silviasystrarna Lotta Vikander och Lena Jehrin leder verksamheten.

– Vi vill skapa en meningsfull dag med gemenskap och stimulans. Här har man möjlighet att träffa andra i samma situation, utbyta tankar och framförallt ha trevligt, säger Lotta Vikander.

Gör utflykter

För dagen är ”tjejgänget” förstärkt med Rolf Boghammar och Roine Olander, som normalt tillhör ”killgänget”. Båda grupperna gör ofta och gärna utflykter när de ses.

– Senast var vi i Uppsala, vandrade genom staden och tittade på domkyrkan. Och så äter vi naturligtvis – och snackar skit, säger Rolf Boghammar.

Dagverksamheter för personer med demenssjukdom

Förutom Synapsen, där grupperna träffas en gång i veckan, driver Tiohundra ytterligare tre dagverksamheter för personer med demenssjukdom i Norrtälje, och en i Hallstavik. Varje verksamhet har plats för fem gäster varje dag. Förutom att stimulera till social gemenskap med andra, innebär dagverksamheterna också avlösning och stöd för närstående. Dessutom finns dagverksamheter för social gemenskap.

Tiohundras dagverksamheter

Senast uppdaterad
2019-09-20