Hoppa till huvudinnehåll
Två personer sitter på en bänk utomhus och samtalar.

Utomhussamtal på BUP kan vara mindre laddade

Att vara utomhus under besöket gör det lättare för en del barn att slappna av. I coronatider har så kallad walk and talk möjliggjort besök som annars inte hade blivit av. Psykologen Camillla Montell är positiv till att kunna välja mellan olika mötesformer, beroende på vad som passar barnet bäst.

Redan tidigare valde Camilla Montell, psykolog på BUP i Norrtälje, ibland att ha så kallade walk and talk-möten. Med anledning av coronavirusets spridning har hon provat behandlingsformen med fler barn och ungdomar.

– Hur jag lägger upp det beror lite på väder och person. Vi kan promenera, eller kanske sätta oss ned på en parkbänk. Med något mindre barn, som jag vanligtvis har lekterapi med inomhus, har jag haft mötet i lekpark utomhus, berättar Camilla Montell.

Potential i att göra saker ihop

För vissa barn och ungdomar blir ett walk and talk-möte mindre laddat. Det kan kännas lättare att komma till BUP om man slipper gå in. Att gå bredvid varandra istället för att sitta mitt emot kan också avdramatisera det hela. Det händer att Camilla Montell tar med en hund på promenaden.

– Man kan prata lite om hunden, kanske borsta den lite eller kasta en boll till den. Det blir ett sätt att växla mellan det som är laddat och det som inte är det, säger hon och fortsätter:

– Det finns en otrolig potential i att göra saker ihop, att dela upplevelser. Det är något jag skulle vilja utveckla mer. 

Bra att kunna välja metod

Walk and talk passar förstås inte alla. För vissa barn är det svårare att koncentrera sig ute, och det kan vara svårt att komma ner på djupet i ett samtal. Det går heller inte att skriva och rita på tavlan, något som är användbart i många fall. Omgivningarna blir också viktiga - trafiksituationer eller platser med människor som passerar kan försvåra samtalet. 
Men att man får en ökad bredd i behandlingsmetoderna är Camilla Montell väldigt positiv till: 

– Jag tycker att det är bra att olika metoder kan matchas med patientens problematik och behov. När corona är över kommer walk and talk säkert vara mer etablerat som alternativ. 

Senast uppdaterad
2020-05-13