Hoppa till huvudinnehåll

Väktare knivskuren utanför Norrtälje sjukhus

Den person som på tisdagskvällen blev knivskuren utanför Norrtälje sjukhus arbetade som väktare på sjukhuset. Extra väktarresurser är insatta med anledning av händelsen.

Händelsen inträffade utomhus, vid sjukhusets lastkaj vid 18-tiden på tisdagen. Väktaren fick lindriga skador, fick vård och kunde senare under kvällen lämna sjukhuset.

– Det är alltid upprörande och mycket allvarligt när våldsbrott inträffar och vi ser synnerligen allvarligt på händelsen. Det inträffade är polisanmält och det blir nu polisens saka att utreda detta. Vi kan inte lämna några närmare detaljer om händelsen, säger Efva Lagerstedt, sjukhuschef och vice VD i Tiohundra AB.

Direkt efter händelsen beslutades om förstärkt väktarbemanning på sjukhuset tills vidare.

– Jag och sjukhusets ledning fanns också på plats under kvällen för att vid behov stötta medarbetarna. Vi hade hela kvällen ett nära samarbete med vaktbolagets ledning, som också var på plats. Läget var lugnt på sjukhuset under kvällen, säger Efva Lagerstedt.

För en vecka sedan beslutade skyddsombudet vid vaktbolaget, som bemannar väktarfunktionen på Norrtälje sjukhus, om stopp för ensamarbete på sjukhuset. ​Ärendet gällde upplevd otrygghet hos väktarna i samband med tjänstgöring på akutmottagningen.

Beslutet om skyddsstopp anmäldes till Arbetsmiljöverket, som efter inspektion hos vaktbolaget på torsdagen beslutade om att häva stoppet.

Tiohundra har en pågående dialog med vaktbolaget angående uppdraget på Norrtälje sjukhus.

– Vi vet ännu för lite om omständigheterna kring denna specifika händelse för att kunna dra några slutsatser om vilka säkerhetshöjande åtgärder vi kan behöva vidta på sjukhuset på längre sikt. Säkerheten för patienter och medarbetare har förstås högsta prioritet och vi arbetar vidare med detta i nära samverkan med polis och vaktbolag, säger Tiohundra AB:s VD Peter Graf.

Senast uppdaterad
2020-01-22