Hoppa till huvudinnehåll
Två yngre män och en liten flicka cyklar på en skogsväg

Diabetes – världens snabbast växande folksjukdom

Den 14 november uppmärksammas Världsdiabetesdagen. Diabetessjuksköterska Marie Björklund på Norrtälje sjukhus reflekterar kring hur vi kan agera för att hejda utbredningen av diabetes.

Världsdiabetesdagen sätter fokus på alla de miljoner människor som lever med, eller riskerar att insjukna i, diabetes.

Livsstilsfaktorer påverkar diabetes typ 2

– När det gäller diabetes typ 2 behöver vi alla se över vår livsstil såsom att öka vår fysiska aktivitet, äta en bra kost, ge akt på vikten, inte röka och även försöka minska stressnivån. Men det finns också en ärftlig faktor att få diabetes typ 2.

Tiohundras fem hälsoråd

Marie Björklund betonar att det hänt mycket de senaste åren, inom den tekniska utvecklingen men även på läkemedelssidan.

– Utvecklingen går framåt. Vi hoppas inom en snar framtid finna orsaken till typ 1 diabetes. En autoimmun sjukdom där kroppen av oklar anledning slutar producera insulin. En sjukdom som många kämpar med.

Världens snabbast växande folksjukdom

– Diabetes typ 2 har en pandemisk utbredning som bara växer. Nästan var tionde människa i världen har diabetes typ 2 och sjukdomen är sedan länge världens snabbast växande folksjukdom. Internationella Diabetesfederationen IDF uppmanar alla nationer att arbeta för att motverka trenden. Det finns kunskap och expertis för att skapa en bättre framtid för kommande generationer. Här lyfter man kvinnor och barn som nyckeln till en hälsosammare livsstil med fokus på rättvis utbildning, information, läkemedel och teknologi.

– Det är viktigt att lyfta diabetes både globalt, nationellt och lokalt – såväl den 14 november som övriga dagar, menar diabetessjuksköterska Marie Björklund.

Världsdiabetesdagen

Världsdiabetesdagen, eller World Diabetes Day, startades efter ett initiativ av International Diabetes Federation (IDF) och WHO 1991 för att uppmärksamma att diabetes ökar stort i världen. Från och med 2007 är också FN med i arbetet att bekämpa ökningen av sjukdomen. Att dagen uppmärksammas den 14 november beror på att Frederick Banting är född 14 november, det var han som tillsammans med Charles Best upptäckte insulinet. (Källa: Diabetesförbundet)

Senast uppdaterad
2021-11-12