Allmän information om AT i Norrtälje
Vad roligt att du funderar på att söka tjänst som AT-läkare hos oss i Norrtälje! Som AT-läkarchef har jag ett övergripande ansvar att handleda och följa utvecklingen av alla AT-läkare under de 21 månader som de är på olika kliniker i verksamheten. Förutom mitt uppdrag som AT-läkarchef arbetar jag som överläkare och MLA inom BUP Norrtälje. Jag har tidigare bland annat arbetat i Västra Götalandsregionen med mentorprogram för läkare och varit AT-lots under många år. Man är välkommen att kontakta mig gällande frågor kring blockförordnande, arbetsmiljöfrågor mm. När du är färdig med din allmäntjänstgöring skall AT-boken (den gröna från Socialstyrelsen) passera mig innan den skickas in i samband med ansökan om legitimation.
Hoppas du kommer att trivas hos oss!
Ann Wallbom Fagraeus
AT-läkarchef
Varannan onsdagseftermiddag kl 14.30-16.00 hålls AT-undervisning i form av AT-forum. AT-läkarna har själva möjlighet att vara med och påverka innehållet i dessa undervisningstimmar i samband med att de planeras in. Undervisningen hålls i medicinklinikens konferensrum där även schemat hänger uppe. På kirurgblocket finns tid för undervisning varje onsdag kl 13-14 i kirurgläkarnas konferensrum. På medicinblocket sker undervisning tisdagar kl 15.45-16.30 i medicinläkarnas konferensrum, schema hänger på anslagstavlan utanför. Under primärvårdsblocket hålls AT-utbildning varannan fredag eftermiddag kl 13.00-14.30.
Under varje block finns möjlighet till en-två dagars auskultation på annan klinik efter eget intresse. Du tar då, efter godkännande från chef för det aktuella blocket, själv kontakt med den klinik du vill auskultera på. Auskultationen ska vara relevant för det block du läser. Exempel på lämpliga placeringar under kirurgblocket är inom gynekologi/obstetrik, öron-näsa-hals eller annan kirurgisk specialitet av intresse. Under medicinblocket kan det exempelvis röra sig om infektion, hud eller barnmedicin. Det brukar vara uppskattat att följa med på de olika mottagningsenheterna som finns på Norrtälje sjukhus.
Ungefär en gång varje månad, ofta sista måndagen i månaden, hålls så kallade M&M-konferenser där kluriga fall tas upp. Här deltar läkare från de olika klinikerna i diskussion vilket gör dessa tillfällen mycket lärorika. På Norrtälje Sjukhus finns också forskningsfokuserade lunchföreläsningar ca en gång i månaden, dessa annonseras på internhemsidan och via mail.
Varje AT-läkare har en studiepott omfattande 15 000 kr. Denna kan användas till att läsa relevanta kurser omfattande sammanlagt max 10 arbetsdagar. Dock max 5 arbetsdagar per placering. Är du intresserad av att läsa en kurs skall du först ta kontakt med ansvarig chef på aktuell klinik samt AT-chef för att få kursinnehållet godkänt, därefter kan du söka kursen. Se särskild rubrik för förslag på var du finner lämpliga kurser och mer information kring AT-kurser.
AT-läkarchef Ann Wallbom Fagraeus är din huvudhandledare under hela AT. I mindre grupper hålls tillsammans med henne handledning en gång per månad på torsdagar kl 15-16.30. Där hålls allmänna diskussioner om etik, gruppdynamik och läkarrollen mm. Det finns även möjlighet att ta upp egna diskussionsämnen. Det går också att boka individuell handledning med Ann W F efter önskemål.
Utöver huvudhandledaren tilldelas varje AT-läkare en personlig handledare under varje block. AT-läkaren ska tillsammans med sin personliga handledare planera in möten för att utvärdera tjänstgöringen. Utöver denna handledare kommer de flesta överläkare och ST-läkare att handleda dig under din anställning när du kontaktar dem med specifika patientfrågor. TioHundra AB rekommenderar 3 möten per termin med din personliga handledare och tanken är att detta ska kunna ske under lunchmöten där bolaget bjuder på lunch, detta är dock inte ännu etablerat utan mer info kommer efter hand.
Varje år röstar AT-läkarna fram årets bästa AT-handledare. Prisutdelning sker i slutet av varje år i samband med TioHundras årliga utdelning av TioHundrapriset som går bl. a. till ”årets medarbetare”, ”årets chef”, ”årets arbetsmiljöpris” etc.
Som anställd inom Tiohundra AB har du rätt till friskvårdsbidrag (1 500kr/år) som du kan använda för allehanda friskvård (gymkort, massage etc). Tiohundra har också ett avtal med Norrtälje kommun där man som anställd får billigare priser på samtliga badhus i Norrtälje kommun. Mer information finns på intranätet under fliken Medarbetare.
Man kan också få hjälp att införskaffa så kallade terminalglasögon. Lagen om terminalglasögon gäller i det fall då du anses ha ett arbete som förutsätter att du sitter framför datorn mer än en timme om dagen. Terminalglasögon ska enligt Skatteverket ses som en skattefri förmån.
Under dina placeringar på sjukhuset finns gratis personalparkering både på framsidan av sjukhuset samt en större parkering på baksidan. Du hämtar ut ditt parkeringskort i receptionen vid sjukhusets huvudentré. Parkeringstiden på personalplatserna är 24 timmar. De som har behov av att stå längre i samband med jour kan få särskilt tillstånd för detta.
Grundlönen för AT-läkare är för närvarande densamma inom hela SLL och utgår från en viss nivå med lönehöjning enligt tariff baserat på vikarierad tid efter examen. Även jour- och beredskapsavtalet är desamma inom hela SLL.
Om ingen särskild överenskommelse föreligger arbetar du som AT-läkare heltid med 40 timmars arbetsvecka. Du omfattas av kollektivavtalet för läkare anställda inom landsting som går att finna på läkarförbundets hemsida. Heltidsanställda får 25 semesterdagar per kalenderår (fler fr o m 40 år) och målsättningen är att fyra veckor ska kunna tas ut under sommarmånaderna. Som AT-läkare i Norrtälje har du en tidsbegränsad anställning om 21 månader med uppsägningstid på 1 månad under det första året, därefter gäller 3 månaders uppsägningstid.
Tiohundra tillämpar så kallad förskjuten arbetstid vilket innebär att arbetstagaren kan bli schemalagd när som helst mellan 7-21. Detta berör AT/underläkargruppen under placering på akutmottagningen då arbetstiderna ser annorlunda ut (se under respektive avsnitt). Under förskjuten arbetstid utgår ingen extra ersättning.
Inom Tiohundra använder vi oss av TakeCare SLL sedan 2017-02-07 (innan användes också TakeCare-systemet men på en lokal server). TakeCare journalsystem är anpassat efter svensk sjukvård och uppfyller de krav som finns angående patientens integritet och säkerhet inom e-hälsa. De flesta vårdgivare inom SLL använder TakeCare, var dock uppmärksam på att St: Görans Sjukhus och vissa privata vårdcentraler använder sig av andra journalsystem.
Det är viktigt att du som AT-läkare kontrollerar dina patienters läkemedel och uppdaterar läkemedelslistor i verktyget Pascal om patienten har APO-dos (dospåsar). Du ser att patienten har Apo-dos genom att se efter ett litet grön/vitt piller i nederkanten av läkemedelsmodulen. Ett observandum är att inte alla patienter som har APO-dos har detta ”piller”, det måste ställas in manuellt av sjukvårdspersonal. Om en patient uppger att hen har dospåsar men du ej ser ”pillret”, be en kollega visa dig hur man aktiverar Apo-dos i TakeCare så att nästa vårdgivare enkelt ser det.
På Norrtälje sjukhus finns en Waran-mottagning där sjuksköterskor arbetar med Waran ordinationer. De använder sig av programmet Auricula, du kan se ordinationer i detta program genom att välja ”Externa system och tjänster” i vänsterlistan i TakeCare, välj sedan ”läkemedel” och ”Auricula” så får du upp den planerade ordinationen.
Att lära sig att rapportera patienter på ett strukturerat och lättbegripligt sätt ingår i föreskrifterna för AT-läkare. En utbredd och väl utarbetad modell för rapportering är SBAR (Situation, Bakgrund, Aktuellt, Rekommendation). Denna går att använda i de flesta rapporteringssituationer. På ett sjukhus som Norrtälje, där bakjouren finns i hemmet och nås via telefon, är strukturerad rapportering extra viktig.
- AT-blocket ska göras i sin helhet i Norrtälje. Vi kan tyvärr inte erbjuda att man gör 6 månader av sitt medicin-eller kirurgblock utomlands.
- Tänk på att AT-läkarchefen behöver få vetskap om ev ändringar i schemat, t ex forskningsledigheter, barnledigheter och andra längre semestrar (längre än 4 veckor). Kortare ledigheter löser man med respektive klinikchef samt schemaläggare.
- Socialstyrelsen har utfärdat ett dokument, Föreskrifter om allmäntjänstgöring för läkare där det tydligt framgår vad du förväntas kunna efter varje avslutat block.