Hoppa till innehåll

Hälsoråd 3: Ät mer hälsosamt

Ät mer grönsaker, frukt, nötter, fullkornsbröd och olivolja. Ät mindre rött kött, socker, smör och grädde.

Maten är din kropps bränsle. Vad du äter, hur mycket och hur ofta du äter olika livsmedel påverkar hur du mår, både på kort och lång sikt. Följande kostråd är framtagna att vara sjukdomsförebyggande mot hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2, övervikt och cancer.

Ät regelbundet för att minska sötsuget

När man får ett sötsug eller hungerkänsla mellan måltider är det lätt hänt att man småäter. Sträva efter regelbundna måltider, frukost, lunch och middag och vid behov mellanmål. Välj mat som ger längre mättnadskänsla, så som fullkornsprodukter och grova grönsaker. Välj gärna en frukt som mellanmål.

Balans mellan näring och energi

Det behövs en balans mellan energi och näring i det du äter. Det är också viktigt med balans mellan hur mycket du äter och hur mycket du rör på dig. En person som rör sig mindre kan behöva äta mindre av t ex potatis, ris eller pasta och istället mera av grönsaker.

Ät mer frukt och grönsaker

Det är bra att äta minst 500 gram frukt och grönt varje dag. Du kan tänka att detta motsvarar fem knytnävar. Låt grönsaker och frukt bli en naturlig del av varje måltid och mellanmål.

Välj nyckelhålet

Nyckelhålsmärkningen finns till för att du enkelt ska kunna göra hälsosamma val. Produkterna som är nyckelhålsmärkta innehåller mindre salt och socker, mer fullkorn och fibrer, och nyttigare eller mindre fett. Nyckelhålet jämför produkter i samma livsmedelskategori – bröd jämförs med bröd och korv med korv.

Skilj på vardags- och sällanmat

Försök begränsa utrymmesmaten: snabbmat, läsk, godis, snacks och fikabröd till ett fåtal tillfällen i veckan.

Drick vatten

Välj i första hand vatten som måltidsdryck. Även mellan måltiderna är vatten den hälsosammaste drycken.

Minska på saltet

Minska på saltet genom att minska på processad mat, halvfabrikat och charkprodukter. Salta aldrig maten på din tallrik av ren rutin, utan smaka på maten först för att avgöra om den faktiskt behöver saltas.

Mer information

Dessa råd riktar sig till en frisk, vuxen befolkning. För att ta del av kostråd för barn- och äldre, besök gärna Livsmedelsverkets hemsida. Vid behov av sjukdomsspecifika kostråd kontakta en dietist.

Livsmedelsverkets kostråd

Fler kostråd på 1177.se

Mer om näring på 1177.se

Om hälsa och livsstil på 1177.se

Dietist hos rehabiliteringen i Tiohundra

 

Senast uppdaterad
2024-09-17