Forskning på Norrtälje sjukhus ökar kunskapen om covid-19
2022-09-26
Vilken effekt kan läkemedel som hämmar blodproppsbildning ha på patienter som vårdas för covid-19? En studie som gjorts på Norrtälje sjukhus har inte kunnat påvisa att behandlingen minskar risken för att patienten drabbas av blodpropp, men inte heller att risken för allvarlig blödning ökar.
Under perioden mars 2020 till mars 2022 vårdade Norrtälje sjukhus över 500 patienter med covid-19. Parallellt med vården av de ofta svårt sjuka patienterna har också två forskningsstudier bedrivits.
”Viktigt att bidra med kunskap”
– Det har varit viktigt för oss att göra vårt bästa för att bidra till ökad kunskap om covid-19 – en helt ny sjukdom som nu kommer att bli en del av vår vardag. För även om vi återgått till att leva nästan som före pandemin, så får vi inte glömma att viruset finns kvar bland oss och fortfarande påverkar sjukvården, säger Sara Aspberg, överläkare vid medicinkliniken och ansvarig för forskningsstudierna.
Den ena studien handlar om personalens arbetsmiljö, och risken att smittas av covid-19 på arbetsplatsen. Här har ett flertal av sjukhusets medarbetare bidragit genom att lämna blodprover och besvara enkäter. Resultaten av den studien väntas bli klara att presenteras senare i höst.
Baseras på journalgranskningar
Den andra studien, kallad AntiCov, inleddes våren 2021 och baseras på journalgranskningar. Journaler tillhörande 184 covidpatienter, som vårdades på sjukhuset under det första pandemiåret, ingår i studien som också AT-läkaren Fabronia Markus arbetat med.
Syftet har varit att se om behandling med antikoagulantia, en grupp av läkemedel som motverkar blodproppsbildning, påverkat patienterna under eller efter vårdtiden. Antikoagulantia rekommenderas till patienter som vårdas för covid-19, då sjukdomen visat sig innebära en ökad risk för blodproppar. Samtidigt kan antikoagulantia medföra ökad risk för blödning.
Diabetes riskfaktor för hjärtinfarkt under vårdtiden
Sara Aspberg sammanfattar de viktigaste slutsatserna i studien:
– Vi har inte kunnat se något tydligt samband mellan behandling med antikoagulantia och risk för blodpropp eller allvarlig blödning. Däremot fann vi ett starkt samband mellan diabetesdiagnos vid inskrivning och risk för hjärtinfarkt under vårdtiden. Det sambandet skulle vi nu vilja studera närmare.
”Vården förändrades”
AntiCov-studien är i resultatfas och har ännu inte publicerats som vetenskaplig artikel.
– Även om åtskilliga studier som initierats under pandemin omfattat betydligt färre patienter än i vårt fall, så är underlaget vi haft att utgå från begränsat. Dessutom förändrades vården i takt med att kunskapen om sjukdomen ökade, särskilt under den första pandemivågen. Resultatet bör därför tolkas med försiktighet och det är rimligt att anta att vi hade sett en skyddseffekt mot blodpropp om patientgruppen varit större, säger Sara Aspberg.
Sök ett meningsfullt jobb!
Vill du göra skillnad på riktigt? Välkommen till Tiohundra! Vi jobbar med hälsa, vård och omsorg i hela Norrtälje kommun.
Forskning och utveckling i Tiohundra
Forskning, utveckling, utbildning och innovation (FoUUI) är viktiga inslag i Tiohundras verksamhet.