Hoppa till innehåll
Sex personer sitter i en soffa.
​Från vänster: Jerry Jidlow, Anneli Olsson, Maria Cederlöf, Jennie Fläder, Anton Eriksson och Victoria Aginger.

Praktikgrupper från socialpsykiatrin siktar mot arbetslivet

2022-11-02

På Hotell Roslagen pågår just nu ett pilotprojekt med deltagare från Åran, en verksamhet för daglig sysselsättning inom socialpsykiatrin i Tiohundra. Genom att fokusera på varje deltagares styrkor, i en riktig arbetsmiljö, vill man skapa förutsättningar för individuell praktik och övergång till arbetslivet.

Det är munter stämning i konferensrummet på Hotell Roslagen. Deltagarna i praktikgruppen skojar med Victoria Aginger och Jerry Jidlow, som är handledare för grupperna från Åran. Sammanhållningen verkar god, något som Jennie Fläder, en av deltagarna, bekräftar:

– Jag tycker faktiskt att sammanhållningen i gruppen har stärkts när vi är här, i en annan miljö utanför Åran.

Motivera varandra

Just gruppen är viktig i det här pilotprojektet, som har pågått sedan början av oktober. Det handlar om att komma ut på en arbetsplats, men samtidigt ha stöd i att omges av människor man känner sedan tidigare. Praktiken blir ett mellansteg på vägen mot en egen praktikplats. Jerry Jidlow är entusiastisk över projektet och säger att alla kan komma långt när de får möjligheten.

– Målet är att man ska utvecklas och stärkas, och på sikt komma vidare till en individuell praktikplats eller till det förstärkta samarbetet mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, säger han.

Tre personer målar en vägg.

Individuell plan

Deltagarna i gruppen, som är på plats två gånger i veckan, säger att de känner sig väldigt välkomna på hotellet. Arbetsuppgifterna varierar efter behov. Just nu målar en grupp en vägg vid hotellets entré och en annan rensar mossa och fräschar upp på innergården. Deltagarna har olika bakgrund och erfarenhet, något som man tar hänsyn till.

– Här fokuserar vi på det vi kan och på att förstärka och utveckla det. Vi är i en grupp men varje person har en individuell plan och målet för var och en är att komma vidare, förklarar Victoria Aginger.

Större kliv

Tidigare har praktikgruppen på Åran varit mer teoretisk, och man har bland annat pratat om hur man orienterar sig på arbetsmarknaden. Den teoretiska delen fortsätter i det här projektet, men även den har flyttat till Hotell Roslagen. Och att komma ut från den lite skyddade bubblan på Åran är något alla verkar tycka är positivt.

– På Åran har man gjort lite mer vad man vill. Här gör man något för någon annan, det känns väldigt bra, säger Maria Cederlöf, som berättar att hon lyssnar på Eye Of The Tiger när hon målar väggen i entrén.

– Det här är ett större kliv, säger hon och ler.

Fakta

För att delta i Årans verksamhet ansöker du hos biståndsavdelningen vid kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje, telefon 0176-710 00.

Nya deltagare startar i grupp på Åran. Vid målet att komma vidare till arbete kan nästa steg vara praktik på arbetsplats (med handledare).

​Åran är en del av Fokushuset. För att se vad som händer i verksamheten - följ gärna på Instagram: @fokushusettiohundra

Kvinna håller upp dörr och ser glad ut. På en skylt intill dörren står Åran Fokushuset.

Välkommen till Åran!

På Åran i Norrtälje erbjuder vi en god variation och meningsfull sysselsättning för dig med psykisk ohälsa.

En man sitter på en stol, mittemot en tjej.

Så söker du hjälp

Det finns olika sätt att kontakta vården om du mår psykiskt dåligt eller har problem med beroende.