Hoppa till innehåll
Kvinna och man håller i varsin elsladd. I bakgrunden Tiohundras logotyp på en flagga.
Miljöchef Anna-Lena Carling och VD Peter Graf lanserar Tiohundras engerisparkampanj.

Tiohundra lanserar energisparkampanj

2022-10-11

Släcka lampor, möblera rätt och vädra smart. Med enkla medel går det att minska på både elförbrukning och värmebehov.

Tiohundras verksamheter finns på omkring 70 adresser och nyttjar cirka 90 000 kvadratmeter lokalyta. Det innebär att vi förbrukar stora mängder el – vilket i sin tur betyder att vi har möjlighet att spara en hel del.

”Osäkert omvärldsläge”

– Omvärldsläget är minst sagt osäkert, vi står inför en vinter med kraftigt ökande elkostnader och rentav elbrist. Samtidigt pågår den globala uppvärmningen i en takt som är högre än vi någonsin tidigare upplevt. Som stort offentligägt företag och en av Norrtälje kommuns största arbetsgivare är det därför självklart att Tiohundra ska ta initiativ som kan leda till minskad energiförbrukning, säger VD Peter Graf.

– Vi uppmanar nu våra verksamheter att se över sin energianvändning och göra besparingar där det är möjligt, utan att det inverkar på patient- och brukarsäkerhet eller arbetsmiljö. Vi kommer också att dela tipsen med varandra, så att vi tillsammans kan bli ännu bättre på att spara energi både på jobbet och hemma, säger miljöchef Anna-Lena Carling.

Offensiva miljömål

Som ett av de första i landet miljöcertifierades Norrtälje sjukhus redan år 2000 och Tiohundra har offensiva miljömål inom allt från matsvinn till miljöbelastande läkemedel.

– Hållbarhets- och miljöfrågor står alltid högt på Tiohundras agenda. Nu fokuserar vi särskilt på energianvändningen. Tillsammans tror jag vi kan åstadkomma en hel del bara genom små beteendeförändringar, säger Peter Graf.

I de flesta av Tiohundras lokaler ingår kostnaden för el och uppvärmning i hyran. Men även om en minskad elförbrukning därför inte märks direkt som en ekonomisk besparing, är det ändå viktigt att hushålla och spara där det går, menar Anna-Lena Carling.

– Dels är det troligt att hyreskostnaderna framöver kommer att påverkas av de högre elpriserna, men det är också viktigt att inte göra av med el i onödan – vi behöver hushålla för att minska risken för elbrist när det är som kallast i vinter.

Mycket att vinna med ändrat beteende

Locum, som förvaltar Norrtälje sjukhus, har redan kommit en bra bit på väg och har gjort en energikartläggning, som visade att energisnål belysning är en effektiv första åtgärd.

Därför byts nu gamla belysningsarmaturer på sjukhuset ut mot LED-belysning med smart styrning. I andra lokaler som vi använder är tekniken äldre och enklare, men det går ändå att påverka elförbrukningen.

– Det går att göra mycket bara genom beteendeförändringar. En enkel sak som faktiskt har effekt är att släcka belysningen när vi går ut ur ett rum, säger fastighetssamordnare Peter Hansson.

Några enkla energispartips att börja med

  1. Släck ljuset när du lämnar rummet.
  2. Se till att du inte ställer möbler i vägen för element och termostater.
  3. Spara på kall- och varmvatten.
  4. Skippa standby och stäng av apparater helt när det är möjligt.
  5. Vädra smart. Om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden.
Rött trähus i förgrunden, vatten och två stora höghus

Tiohundra är miljöcertifierat

Vårt miljöarbete fortsätter. 2023 minskade vi bland annat klimatpåverkan från livsmedel i bolaget med 10 procent.

Flagga med Tiohundras logga

Det här är Tiohundra

Sammanslagningen av sjukvård och omsorg i samma företag gör vårdbolaget Tiohundra unikt i Sverige.