”Det är viktigt att lyssna för att förstå behoven”
2023-04-17
Socialpsykiatrins boendestöd får höga betyg i alla kategorier i den nationella brukarundersökningen. Gunilla Forsberg, samordnare på boendestöd i Hallstavik, tror att hon har svaret på vad som gör att det fungerar så bra.
Klockan är två och det är dags för öppet hus i boendestöds lokaler i Hallstavik. På borden står ljuslyktor och det finns kaffe och godis. Bara att ta, ropar Gunilla Forsberg när den första besökaren kommer in i hallen.
Öppet hus har precis dragit i gång igen efter ett uppehåll och Gunilla hoppas att några ska dyka upp. För behovet finns, det är hon säker på.
– Det här är ett komplement till stöd i hemmet, en möjlighet att kunna gå någonstans och träffa nya vänner. Att komma hit kan också vara en väg in i boendestöd. Det kan kännas svårt att släppa in någon i hemmet, och då kan man komma hit och träffa oss först.
Stöd för att uppnå självständighet
I Hallstaviksområdet, som i själva verket sträcker sig från Svanberga till Singö, finns just nu ungefär 60 personer som har boendestöd. Det innebär att de får besök mellan en och tre gånger i veckan. Boendestödjarens roll är att vara en motivator och att stötta personen i att uppnå självständighet. Vanligt är att den som behöver boendestöd lider av psykisk ohälsa, har en diagnos eller ett missbruk.
– Ofta är det brist på struktur i hemmet. Vi kan till exempel stötta personen i att få till ett system för påminnelser om saker som ska göras, förklarar Gunilla.
Men ibland kan det räcka med lite prat om vädret, det gäller att känna av vad som fungerar bäst, och här kommer vikten av erfarenhet in. Både Gunilla och kollegan Anette säger att de vet direkt när de tar i dörrhandtaget om det är en bra eller en sämre dag för personen de besöker.
Vid behov kan boendestödjarna kontakta andra hjälpinstanser, som psykiatrin eller sjukvården.
Höga betyg för delaktighet
I den nyligen genomförda nationella brukarundersökningen får både boendestöd och meningsfull sysselsättning inom socialpsykiatrin i Tiohundra bra betyg av kunderna. Resultaten för boendestöd ligger i flera fall på nästan hundra procents nöjdhet. Alla resultat är högre än det nationella snittet.
Bland annat visar siffrorna att kunderna upplever att de får vara med och besluta om viktiga saker, och att boendestödjarna pratar så att man förstår. Gunilla är nästan helt säker på vad de fina resultaten beror på:
– Vi frågar alltid hur personen som behöver boendestöd vill lägga upp det. Ibland tar det tid att förstå vad personen behöver, men då får det göra det. Sen gör vi en genomförandeplan. Som boendestödjare kan man inte komma in och säga att nu gör vi så här, det funkar helt enkelt inte.
Bygga förtroende viktigt
Önskemålen från kunden kan ibland vara väldigt specifika, berättar Gunilla.
– Någon kanske vill att vi ska knacka tre gånger och ringa en gång vid besök. Då skriver vi ner det och sen gör vi så. Varför inte? Så länge det inte är omöjliga önskemål. Det handlar om att bygga ett förtroende.
Erfarenhet är också en nyckel till framgång, tror Gunilla. Boendestödjarna i Hallstavik har alla jobbat länge, och det är låg personalomsättning. Men visst är jobbet svårt emellanåt.
– Ibland är det tufft när vi ser att någon har det extra jobbigt. Det kanske inte finns någon mat eller ingen fungerande el hemma. Vi måste kunna härbärgera den känslan.
”Jättebra att ha någon att bolla med”
Dörren öppnas ute i hallen och glada röster hörs. Det är Eva Roth som kommer, en tidigare kund, som har haft boendestöd under fjorton år. Sedan två år tillbaka har hon inte längre behov av den insatsen.
– Jag var nyinflyttad och hade små barn, men inga släktingar här. Det var jättebra att ha någon att bolla med, berättar Eva, som idag är en aktiv profil inom innebandyn i Hallstavik.
Gunilla har precis berättat att det bästa med jobbet är att se att man kan göra skillnad för någon. Att det faktiskt går att nå den där självständigheten som är målet. Nu lägger hon armen om Eva. Stoltheten i ögonen går inte att ta miste på.
Fakta boendestöd
Boendestöd är ett individuellt anpassat stöd. Det kan innebära till exempel stöd till inköp, planering av inköp, besök hos läkare eller myndighet, stöd till tvätt, städning, socialt stöd.
För att ansöka om boendestöd kontaktar man en biståndshandläggare på Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje.
Socialpsykiatri i Tiohundra
Vi erbjuder boende, boendestöd och daglig sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning som behöver stöd, trygghet och gemenskap i vardagen.
Så söker du hjälp
Det finns olika sätt att kontakta vården om du mår psykiskt dåligt eller har problem med beroende.