Hoppa till innehåll
Tre kvinnor står på rad.

Fokushuset i Tiohundra satsar på kunskap om klimakteriet

2023-10-18

På Fokushuset är det numera naturligt att prata om hur klimakteriet kan påverka måendet. Samtal, information och kunskapsutbyte har gjort att fler vågar öppna sig. ”Det här är något som är helt normalt, men som det inte pratas mycket om. Nu har vi fler verktyg för att hantera det” säger enhetschef Frida Jakobsson.

Ämnet kom upp under en arbetsplatsträff när medarbetarna på Fokushuset, som är ett samarbete i öppenvård mellan psykiatri, beroende och socialpsykiatri, skulle diskutera den höga sjukfrånvaron. Boendestödjaren Carina Jakobsson hade precis sett ett nyhetsklipp om en friskvårdssatsning i Partille kommun kring klimakteriet. Hon har också egen erfarenhet av klimakteriebesvär och valde att lyfta frågan med sina kollegor.

– När jag drabbades av symtom förstod jag inte alls vad det berodde på, och det är många som inte gör det. Det saknas kunskap om vad klimakteriet är. Ofta tror man att man har drabbats av depression eller utmattning, och får behandling för det. För mig tog det sju år att få rätt hjälp, berättar Carina Jakobsson. 

Arbetsplats med många kvinnor

När Carina väl gick till gynekologen och fick hormonbehandling blev allt mycket lättare. Symtomen kvarstår till viss del, men vissheten om vad det handlar om gör det lättare att stå ut. Att hon nu kan prata om det på jobbet underlättar också. Till exempel kan det vara skönt att kunna säga att hon har sovit dåligt och vad det beror på.

Majoriteten av dem som jobbar på Fokushuset är kvinnor i klimakterieåldern, förklarar enhetschef Frida Jakobsson. Hon är tacksam för att Carina delade med sig av sina erfarenheter.

– Det här är något vi har missat, och nu har vi fått mer verktyg att hantera det. Det är ju något som är helt normalt och kommer att drabba alla oss kvinnor – mer eller mindre.

Tydliga effekter

Frida Jakobsson såg direkt till att samla all information om klimakteriet i en mapp som alla medarbetare har tillgång till. Tanken är att den ska fyllas på med nya artiklar och relevant fakta. Hon har också bjudit in en föreläsare som besöker enheten senare under hösten. Det märks tydliga effekter i gruppen, trots att det bara gått några månader.

– Jag hör att man vågar prata, och att man ger varandra tips. Den här kunskapen är också väldigt bra att ha i sitt yrke. Det kan hända att man möter kvinnor som har klimakteriebesvär, och då har man en större förståelse för det.

Fakta om klimakteriet

  • Klimakteriet är en naturlig del av åldrandet. Det skiljer sig mycket mellan personer vilka symtom man får och hur det upplevs. En del känner knappt av det, andra påverkas mycket.
  • Klimakteriet beror på att antalet äggblåsor i äggstockarna håller på att ta slut. De som finns kvar är inte heller lika bra på att bilda östrogen. Det gör att ägglossningarna blir oregelbundna och därmed också mensblödningarna. Till slut upphör mensen.
  • Enligt de undersökningar som har gjorts i Sverige inträffar den sista mensen i genomsnitt vid 51 års ålder, men det är vanligt att ha sin sista mens från 40 till 57 års ålder. Personer som röker får i genomsnitt sin sista mens två år tidigare än de som inte röker
  • Östrogen påverkar många organ i kroppen, till exempel livmodern, slidan, skelettet och hjärnan. Det gör att du kan få olika symtom när mängden östrogen minskar, till exempel värmevallningar, plötsliga svettningar, sömnproblem, förändringar i humör, nedstämdhet, torra slemhinnor, urinvägsbesvär.

Symtomen kan bli besvärliga, men du kan göra en del själv för att lindra dem. Till exempel kan fysisk aktivitet hjälpa, liksom ett begränsat intag av kaffe, te och alkohol. Rökning förvärrar symtomen.
Du kan också få behandling med läkemedel. Kontakta vårdcentral eller gynekolog.

Läs mer på 1177.se

Tre kvinnor står på rad.

Välkommen till Fokushuset

Fokushuset för beroende och psykiatri erbjuder olika former av individuella samtal, gruppsamtal och aktiviteter för ett fungerande liv.

En man sitter på en stol, mittemot en tjej.

Så söker du hjälp

Det finns olika sätt att kontakta vården om du mår psykiskt dåligt eller har problem med beroende.