Hoppa till innehåll
​Fr v: Madelene Bruce Danielsson från Stiftelsen Silviahemmet, Ivonne Olsson, enhetschef på vårdavdelning 1 och Joseline Grahn, biträdande enhetschef på vårdavdelning 1.

Förnyat Silviahemscertifikat för vårdavdelning 1 på Norrtälje sjukhus

2023-09-25

Den geriatriska avdelningen på Norrtälje sjukhus är en av få Silviahemscertifierade vårdavdelningar i Sverige. I dagarna besökte Stiftelsen Silviahemmet avdelningen för att dela ut det förnyade certifikatet.

Avdelningen certifierades 2017 och då besökte Drottning Silvia själv sjukhuset. En Silviahemscertifiering innebär bland annat att medarbetarna har fått grundutbildning i demenskunskap.

– 90 procent av våra medarbetare har gått grundutbildningen, berättar enhetschef Ivonne Olsson. Det är inte bara vårdpersonalen utan alla som kommer i kontakt med våra patienter, som medarbetare på städenheten och fysioterapeuter.

Utöver utbildningsinsatsen har det också gjorts anpassningar i miljön på avdelning 1, som kontrastfärger för att markera lampknappar och dörrar, för att det ska bli lättare för patienter med demenssjukdom att hitta.

Viktig kompetens för kommuninvånarna

Pandemin tog förstås mycket tid och kraft på avdelningen, men under åren som har gått har ytterligare insatser ändå genomförts. Lunchrummet har målats med lugna färger och man har satt in runda bord för att öka hemkänslan. Det finns också tillgång till aktivitetsbrädor och spel. För en patient med demenssjukdom kan det vara otroligt svårt att komma till en vårdavdelning och att skapa ett lugn är viktigt, förklarar Ivonne Olsson.

– Den här kompetensen vi har här på avdelningen är viktig i en kommun som Norrtälje, där vi har en åldrande befolkning.
Ivonne Olsson tillägger att hon och hennes medarbetare gärna delar med sig av kunskapen till fler.

Nystart efter pandemin

Utbildningen sker genom Stiftelsen Silviahemmet och målet är att kunna erbjuda högsta möjliga livskvalitet för personer med demenssjukdom, oavsett skede i sjukdomen.

– Det kan vara en utmaning i en sjukhusmiljö, säger Madelene Bruce Danielsson från Stiftelsen Silviahemmet, som är på plats för att dela ut certifikatet.

– Nu är kunskapen påfylld på avdelningen och jag tror att det här kan bli en liten nystart efter pandemin.

 

Två kvinnor håller i inramat diplom och ser glada ut.

Avdelning 1 är Silviahemcertifierad

Alla medarbetare på Norrtälje sjukhus geriatriska vårdavdelning har fått utbildning i demensvård.

Höstsol på tegelbyggnader, grönska i förgrunden

Akutsjukhuset i Roslagen

Region Stockholms nordligaste akutsjukhus har närakut, akutmottagning, intensivvård, röntgen och specialistmottagningar.