Tiohundras kök har receptet för minskad klimatpåverkan
2023-02-06
Varje år sätter Tiohundra upp miljömål som gäller hela bolaget. Under 2022 lyckades verksamheterna nå fyra av fem mål. Bland annat minskades klimatpåverkan från livsmedel med 10 procent. I Tiohundras kök har både kunskap och kreativitet använts för att hitta nya lösningar.
Tiohundras största miljöpåverkan kommer från läkemedel, livsmedel, transporter, el- och värmeförbrukning, samt förbrukningsvaror. Bolaget är miljöcertifierat och har under många år satsat på att minska miljöpåverkan.
Stor påverkan från livsmedel
Ett mål som har visat sig vara extra utmanande att nå är att minska klimatpåverkan från livsmedel. Livsmedel som köps in till storköken i Tiohundra har en större negativ påverkan på klimatet än till exempel drivmedel till bolagets hela fordonspark. Under flera år har man därför arbetat med att förbättra resultatet. Det handlar bland annat om att minska användningen av kött, men samtidigt behålla näringsinnehållet i maten.
Minskat med 10 procent
Arbetet har givit resultat. Under 2022 har klimatpåverkan från livsmedel minskat med 10 procent jämfört med 2017, då arbetet påbörjades. Därmed är målet nått.
Någon som varit högst delaktig i det fina resultatet är Niclas Gerdsling, kock och enhetschef i Tiohundras kök, som levererar mat till Norrtälje sjukhus och Tiohundras äldreboenden.
– Vi drog i gång det här arbetet för fem år sedan. I början var det ganska enkelt, vi minskade helt enkelt på det röda köttet och kom en bit på väg.
Han fortsätter:
– Sen fick vi börja fundera lite mer, vad ska vi göra för att komma ännu längre? Vi tillsatte mer grönsaker, men det påverkar proteinhalten i maten. Näringsinnehållet är förstås väldigt viktigt, speciellt för våra kunder.
Provar nya lösningar
Niclas Gerdsling berättar om arbetet med att hitta bra produkter, skapa nya recept, provsmaka och låta kunderna testa. Baljväxter har blivit nyckeln till framgång.
– Många baljväxter innehåller mycket protein och går utmärkt att blanda i till exempel färs i en lasagne. Men det är viktigt att man testar ordentligt, allt måste bli bra – från smak till färg.
Andra initiativ för att nå målet har varit att byta ut till exempel nötkött till viltkött, som lokal hjortfärs. Odlad lax ersätts av annan vildfångad fisk.
Målet för 2022 är nått men arbetet stannar inte av. Nya miljömål sätts varje år och i köket ligger man inte på latsidan.
– Vi testar nytt hela tiden. Och alla medarbetare får komma med idéer. Det är därför det är en så rolig arbetsplats, säger Niclas Gerdsling.
Tackar medarbetarna
Andra miljömål i Tiohundra som nåddes under 2022 var bland annat en minskning av matsvinn och en minskning av användningen av miljöbelastande läkemedel. Däremot nåddes inte målet med att 50 procent av fordonen i Tiohundra ska drivas av förnybart bränsle. Resultatet blev 45 procent.
– Jag vill verkligen tacka alla engagerade medarbetare, chefer och miljöombud i Tiohundra, som har bidragit till det här fina resultatet, säger Anna-Lena Carling, miljöchef i Tiohundra.
Mål för att minska miljöpåverkan
Under 2023 lyckades Tiohundra bland annat minska klimatpåverkan från livsmedel med 10 procent och matsvinnet med 41 procent.
Tiohundra är miljöcertifierat
Vårt miljöarbete fortsätter. 2023 minskade vi bland annat klimatpåverkan från livsmedel i bolaget med 10 procent.
Det här är Tiohundra
Sammanslagningen av sjukvård och omsorg i samma företag gör vårdbolaget Tiohundra unikt i Sverige.