Hoppa till innehåll
En kvinna och två män sitter runt ett bord med en dator.

Tiohundra gör bokslut efter ännu ett pandemiår

2023-02-27

Tiohundra AB redovisar ett resultat om -3,3 miljoner kronor för 2022. Resultatet är bättre än vad prognoserna pekade på under hösten, vilket bland annat beror på ökad produktion när operationer som skjutits upp under pandemin kunnat genomföras.

– Våra medarbetare och chefer har arbetat hårt under 2022. Trots att det blev ytterligare ett tufft pandemiår har vi lyckats leverera ett bra resultat, tack vare ökad produktion i hälso- och sjukvården samt stor kostnadsmedvetenhet i våra omsorgsverksamheter, säger Tiohundras ekonomidirektör Johan Stjernfält.

Det ekonomiska resultatet har också påverkats av statsbidrag som kommit bolaget till del sent under 2022. Dessutom har pensionskostnadernas ökning blivit lägre än förväntat.

Noggrann planering kortar köerna

Under pandemin sköts mycket av den planerade vården upp. Norrtälje sjukhus har jobbat hårt under 2022 för att komma i kapp. De flesta får nu sin operation eller behandling utförd inom tiden för vårdgarantin, tack vare noggrann planering, effektivt utnyttjande av operationssalarna och välfungerande samarbete mellan sjukhusets avdelningar och kliniker.

Trots hög belastning har Norrtälje sjukhus också under delar av 2022 kunnat avlasta Danderyds sjukhus genom att ta emot ambulanser från Österåker och Vallentuna.

Tiohundra har också uppnått målvärdena för Region Stockholms kvalitetsindikatorer inom akutsjukvården.​ Inom primärvården fick 98 procent av patienterna en medicinsk bedömning inom tre dagar, och alla fick tid till nybesök på BUP inom 30 dagar.

Jämlik vård och nya arbetssätt

Under året har också utvecklingen av den så kallade Guldstigen fortsatt. Guldstigen är ett verksamhetsöverskridande samarbete för att säkerställa jämlik vård och hälsa till personer med funktionsnedsättning​.

Det sjukhusanslutna mobila hemsjukvårdsteamet, SAMS, har permanentats och har nu mellan 30 och 35 patienter inskrivna. SAMS avlastar sjukhusets vårdavdelningar samtidigt som livskvaliteten förbättras för de patienter som får besök i hemmet och slipper uppsöka sjukvården.

– Trots tuffa förutsättningar och fortsatta krav på effektivisering har Tiohundras verksamheter åstadkommit mycket under året. Vi har god tillgänglighet till sjukvården och omsorgsverksamheterna får fina omdömen i brukarenkäter. Jag vill rikta ett varmt tack till alla medarbetare och chefer för deras fina insatser under 2022, säger Tiohundras VD Peter Graf.

Flagga med Tiohundras logga

Det här är Tiohundra

Sammanslagningen av sjukvård och omsorg i samma företag gör vårdbolaget Tiohundra unikt i Sverige.

Leende kvinna vid mikrofon.

Lyssna på Tiohundrapodden

Om innovation, smarta arbetssätt och spännande människor inom vård och omsorg.