Hoppa till innehåll
En kvinna med VR-glasögon på sig gestikulerar. En man står i bakgrunden och iakttar henne.
Jenny Staf agerar mot avataren Tage som har en demenssjukdom och diabetes. Tage är arg och vill inte bli störd. Han vill inte ta ett blodsocker, något som behöver göras.

VR-teknik hjälper medarbetare att klara hotfulla situationer

2023-06-07

Hot och våld ska inte förekomma på arbetsplatsen, men risk för obehagliga, hotfulla och våldsamma situationer finns alltid när vi jobbar med människor. För att bättre kunna hantera hotfulla situationer utbildas medarbetare med hjälp av VR-teknik.

– Genom att öva på vårt bemötande i verklighetstrogna situationer där vi i en virtuell miljö pratar med en person som är arg, blir vi bättre på att hantera kritiska och hotfulla situationer, säger Hugo Svärd, verksamhetsutvecklare inom Funktionsstöd och service.

En kvinna och en man ler. De står i ett rum framför en TV-skärm.
Åsa Ekman och Hugo Svärd har under våren utbildat cirka 80 medarbetare med hjälp av VR-teknik.

– I stressade och hotfulla situationer kan det bli fel om vi inte är förberedda och rustade för att hantera läget på bästa sätt, säger Hugo Svärd.

Han fortsätter:

– Det finns ofta inte bara en lösning, men det finns agerande som triggar personer att bli ännu argare. Exempel på "triggers" kan vara om man känner hot mot avkomma, mot sina barn eller sin familj, eller att man känner ett hot mot eller intrång i det egna "reviret", vilket till exempel kan betyda "min stol", "mitt rum", eller "min sfär". Triggers kan också vara om man känner att den egna statusen hotas. De flesta av oss har också lägre trösklar vid trötthet och utmattning.

Lärorik övning

De sex medarbetarna från Lommens dagliga verksamhet som var med på det sista utbildningstillfället innan sommaren, tyckte det var lärorikt att öva mot avatarerna. Vissa lyckades de snabbt lugna, medan andra var klurigare.

I diskussionerna efteråt berättade Lommens medarbetare att de ofta känner sina egna brukare ganska väl, vilket gör att de lättare kan tolka signaler och agera lugnande så fort de märker något.

– De här avatarerna visste man inte på samma sätt hur de skulle agera, vilket gav ett visst stresspåslag, säger Jenny Staf, som lyckades få en arg Tage att ta ett blodsocker genom att avleda och prata om något annat som gjorde honom lugn.

Till hösten väntar VR-utbildning i hot och våld för fler medarbetare i Tiohundra.