Hoppa till innehåll
En yngre kvinna tittar på en äldre kvinna som ler.

Idag uppmärksammar vi anhörigdagen

2024-10-06

Cirka 1,3 miljoner personer i Sverige räknas som anhöriga till en närstående som av olika anledningar har svårt att hantera vardagen på egen hand. Inte sällan påverkas hälsan och måendet hos den anhöriga, men det finns stöd att få.

Den 6 oktober är internationella anhörigdagen som syftar till att uppmärksamma dig som på olika sätt hjälper och stöttar en anhörig. Vanliga skäl till att man behöver stötta en anhörig är för att personen är äldre, har en funktionsnedsättning eller är långvarigt fysiskt eller psykiskt sjuk.

– Det är viktigt att fånga upp anhöriga då de ofta drar ett tungt emotionellt lass. Genom att synliggöra anhöriga och stärka deras röst arbetar vi dels för att öka deras välbefinnande men det är också viktigt utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv. Även barn som anhöriga är viktiga att hjälpa, då de kan utveckla psykiska problem senare i livet, säger Maria Klaréus, kurator och behandlare på Fokushuset.

Inom Tiohundra erbjuds bland annat 3 anhörigsamtal till personer med närstående som är patienter inom verksamheten psykiatri och beroende. Har man en närstående med beroendeproblematik kan man få stöd helt anonymt.

– Har man en närstående med beroendeproblematik kan man få 3 stödsamtal som anhörig. Varken personen med beroende eller du som är anhörig behöver vara registrerade hos oss sedan tidigare. Faktum är att man kan vara helt anonym och vi för ingen journal över anhörigstödet, säger Frida Jakobsson, enhetschef för Fokushuset.

Andra typer av mer generellt stöd finns på Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON), som regelbundet anordnar bland annat informationsträffar och föreläsningar, anhöriggrupper och andra sociala och hälsofrämjande aktiviteter som exempelvis föräldracaféer.

Fakta om anhöriga

  • Cirka 1,3 miljoner anhöriga i Sverige.
  • Var femte vuxen svensk vårdar, hjälper eller stödjer regelbundet en närstående.
  • Cirka 70% är i förvärvsarbetande ålder.
  • Cirka 100 000 har gått ner i arbetstid eller slutat arbeta

Mer information