Hoppa till innehåll
Två kvinnor i vårdkläder står framför hylla med förpackningar.
​Receptarierna Eva-Britt Eriksson (t v) och Anna-Karin Lord lägger mycket tid på att inventera och sortera läkemedel. Ett arbete som lönar sig.

Läkemedelshantering viktig del i positivt miljöresultat för Tiohundra

2024-12-04

Genom att hålla koll på datum och ge exakta doser i stället för att skriva ut stora förpackningar minskar läkemedelsenheten på Norrtälje sjukhus kasseringen av mediciner. Något som gynnar miljön – men också patienterna. Arbetet har inspirerat andra sjukhus att ta liknande initiativ.

​​Tiohundra fick inga avvikelser i årets miljörevision. I stället lyftes flera goda exempel på arbeten i bolaget som har en positiv effekt på miljön. Ett av dessa är läkemedelshanteringen, och hur flera verksamheter strävar efter att minimera onödig utskrivning av medicin och undvika att läkemedel slängs i onödan.

Inspirerar andra sjukhus

På Läkemedelsenheten på Norrtälje sjukhus arbetar receptarierna Anna-Karin Lord, Eva-Britt Eriksson och Lenitha Svärdling. Varje dag besöker de vårdenheterna på sjukhuset, inventerar medicinförråden, kollar hållbarhet och beställer nytt. För patienter som skrivs ut efter dagkirurgi tillhandahåller de så kallade smärtkit med exakta doser av de smärtstillande mediciner som patienten behöver vid hemkomst. Läkare avgör vilket kit som passar vilken patient.

–  Annars skriver man ut en full ask som kan innehålla 100 tabletter. Då blir det mycket över, som ofta slängs, säger Eva-Britt Eriksson. 

–  Dessutom är ju vissa smärtstillande väldigt starka och till och med beroendeframkallande, ännu en anledning att inte skriva ut mycket medicin. Och så är det skönt för patienten att slippa gå till apoteket direkt efter en operation, tillägger hon.

Nyligen var Södertälje sjukhus på besök för att se hur läkemedelsenheten jobbar med smärtkit, och genom åren har enheten haft flera andra studiebesök. 

Returlådor på enheterna

För att undvika onödig kassation har läkemedelsenheten också ställt returlådor på enheterna. I dem läggs kartor av tabletter som blivit över när en patient lämnat sjukhuset. Kartorna samlas in och sorteras noggrant in i rätt kartong.

– Det blir en del sorterande, men det ger resultat. Vi är dessutom petnoga, det är så farmaceuter är, säger Anna-Karin Lord och skrattar. 

Hon förklarar att arbetet underlättas av att Norrtälje sjukhus är litet. Det är lättare att hålla koll på var olika mediciner med olika hållbarhet finns, och flytta runt dem efter behov. 

Sjukhuset har också ett sällanläkemedelsförråd, där man samlar läkemedel som inte behövs så ofta. När det dyker upp ett tillfälligt behov kan man leta i det lagret först. På så vis undviks en del akutbeställningar som både är dyra och mindre bra för miljön. 

Rött trähus i förgrunden, vatten och två stora höghus

Tiohundra är miljöcertifierat

Vårt miljöarbete fortsätter. 2023 minskade vi bland annat klimatpåverkan från livsmedel i bolaget med 10 procent.

Höstsol på tegelbyggnader, grönska i förgrunden

Akutsjukhuset i Roslagen

Region Stockholms nordligaste akutsjukhus har närakut, akutmottagning, intensivvård, röntgen och specialistmottagningar.