Hoppa till innehåll
Fyra kvinnor klädda i blå vårdkläder står bakom bord med broschyrer och godis på.

Träffa experter på benskörhet i Folkets hus den 18 oktober

2024-10-14

Osteoporos, eller benskörhet, drabbar varannan kvinna och var fjärde man i Sverige. Genom att arbeta förebyggande kan förekomsten av frakturer minskas. Fredag den 18 oktober mellan 10 och 14 kan finns representanter från osteoporosmottagningen, rehabmottagningen och Osteoporosförbundet på plats i Folkets hus i Norrtälje.

Den 20 oktober varje år är det internationella osteoporosdagen, men Tiohundra uppmärksammar dagen redan den 18 oktober. Syftet är att sprida kunskap om benskörhet och hur man kan förebygga sjukdomen.

Framgångsrikt arbete på Norrtälje sjukhus

Varje år sker cirka 120 000 osteoporosrelaterade frakturer, och majoriteten av de som har osteoporos vet inte om det. Bland dem som har sjukdomen är det långt ifrån alla som har behandling.

Osteoporosmottagningen på Norrtälje sjukhus har länge utmärkt sig för framgångsrikt förebyggande arbete genom sin så kallade frakturkedja. Patienter med ökad risk för benbrott fångas upp tidigt, på exempelvis akutmottagningen, sjukhusets vårdavdelningar eller på ortopedmottagningen.

Föreläsningar och möjlighet att ställa frågor

Fredagen den 18 okober finns medarbetare från osteoporosmottagningen och rehabmottagningen på Norrtälje sjukhus, samt Osteoporosförbundet, på plats i Folkets hus på Galles gränd 5 i Norrtälje mellan klockan 10 och 14. Alla som vill är välkomna dit för att ställa frågor. Klockan 11 och 13 ger osteoporosmottagningen en föreläsning om benskörhet.

Här kan du lyssna på Tiohundrapodden om benskörhet:

 

Fyra kvinnor i vårdkläder står på rad bakom sjukvårdsbrits.

Osteoporosmottagning

Osteoporosmottagningen i Norrtälje är en specialistenhet som utreder och behandlar benskörhet.

Tre kvinnliga fysioterapeuter ler mot kameran i sjukhuskläder.

Rehab – fysiskt och digitalt

Rehab öppenvård erbjuder både fysiska och digitala besök. Hos oss träffar du arbetsterapeut, dietist, fysioterapeut/sjukgymnast, logoped, lymfterapeut och kiropraktor.