Hoppa till innehåll
Kvinna står vid brits.

Norrtälje sjukhus skänker sjukvårdsutrustning till Ukraina

2024-01-30

Sedan 2022 har Region Stockholm skänkt sjukvårdsutrustning till det krigsdrabbade Ukraina. På Norrtälje sjukhus bidrar man med allt som kan avvaras. Det senaste året har sjukhuset bland annat skickat intensivvårdssängar, britsar och patientbord.

– Det känns jättebra att vi kan göra något för att hjälpa till, säger Monica Fransson, enhetschef på försörjningsenheten i Tiohundra, som sedan ungefär ett år tillbaka samordnar insamlingen på Norrtälje sjukhus.

Hon visar en blå gynekologstol som står i ett förråd och väntar på transport vidare till Stockholm.

– Det var vaktmästarna som tog hit den här från en av vårdcentralerna. Vaktmästarna gör en viktig del i det här jobbet med alla transporter hit och dit. Det är många som är engagerade.

Alla hjälps åt

Vid flera tillfällen under 2023 hämtades saker vid Norrtälje sjukhus för att transporteras till Stockholm, och sedan skickas vidare till Ukraina med övrig utrustning som regionens verksamheter donerar.

Monica Fransson tror att anledningen till att insamlingen fungerar så bra på Norrtälje sjukhus är att det är ett litet sjukhus med korta beslutsvägar. Alla känner till insamlingen och tänker till lite extra när det är utrustning som inte längre används.

– Vi fortsätter att samla in saker. Förutom gynekologstolen ska två cytoskop nu transporteras till Stockholm.

Läs mer

Norrtälje sjukhus bidrar med sjukvårdsutrustning till Ukraina