Tiohundras chefläkare svarar på frågor om lunginflammation
2024-11-12
I år är det många som smittas av mykoplasmabakterier, något som i vissa fall kan leda till lunginflammation. Chefläkare Marie-Louise Ovesjö svarar på frågor, och rekommenderar den som är i riskgrupp att vaccinera sig mot såväl influensa som pneumokocker.
Hur får man lunginflammation?
– Lunginflammation beror oftast på bakterier eller virus. Ibland blir man smittad av någon annan som är sjuk, ibland är det bakterier som man redan har i näsa och svalg som tar ner sig djupare och orsakar lunginflammation. Äldre personer och personer med vissa kroniska sjukdomar löper större risk att få lunginflammation.
Det pratas om att det är ett mykoplasmaår. Vad innebär det?
– Mykoplasma finns hela tiden, men med några års mellanrum blir det större smittspridning och i år är ett sådant år. En del av dem som smittas av mykoplasma får också lunginflammation. När fler blir smittade blir det också fler som blir svårt sjuka och behöver sjukhusvård.
Vilka är symtomen på lunginflammation?
– Hosta, feber och slemmiga upphostningar är typiskt, men man kan ha hosta och feber utan att det behöver vara lunginflammation. Man kan känna sig andfådd och det kan göra ont vid djupandning.
Går det att skydda sig mot lunginflammation?
– Ja, till viss del. Om man är över 65 år eller tillhör annan riskgrupp är det viktigt att vaccinera sig mot influensa varje år, eftersom lunginflammation kan bli en allvarlig följdsjukdom vid influensa. Det är också viktigt för de personerna att vaccinera sig mot pneumokocker, som är en vanlig orsak till lunginflammation. Det vaccinet behöver man ta var femte år. Båda vaccinen är kostnadsfria för riskgrupper. Det finns däremot inget vaccin mot mykoplasmainfektion.
Om man tror att man har fått lunginflammation, vad ska man göra då?
– I första hand kontaktar man vårdcentral eller närakut om de har öppet. För rådgivning kan man kontakta 1177. Om man får väldigt svårt att andas måste man ringa 112.
Så söker du vård
1177, vårdcentralen, närakuten eller akuten? Här finns information om var du kan vända dig för att få hjälp.
Välkommen till vårdcentralen
Våra vårdcentraler erbjuder bokade tider, akuttider samma dag och telefonrådgivning.