Viktigt att våga prata om självmord
2024-09-09
Varje år tar ungefär 1 600 personer i Sverige sitt liv. Hur ser det förebyggande arbetet ut? Vad kan man göra som medmänniska? Hur pratar man med barn och unga om självmord? De här frågorna pratar vi om i det senaste poddavsnittet, som gästas av Sophie Lindberg och Catharina Terelius från psykiatrin i Tiohundra.
Sophie Lindberg är verksamhetschef för området barn, ungdom, familj, psykiatri och habilitering i Tiohundra och Catharina Terelius är biträdande enhetschef för området psykiatri och beroende. De arbetar både med att utveckla förebyggande åtgärder och med uppföljning efter ett självmord.
Personcentrerad vård
Catharina Terelius betonar vikten av att alltid arbeta personcentrerat när man inom psykiatrin möter en patient med självmordstankar.
– Det är väldigt viktigt att ta reda på hur tankarna ser ut, och på vad som är viktigt för just den här personen, eftersom det utgör ett skydd mot självmord. Det ser väldigt olika ut för olika personer, det kan vara en familjemedlem, husdjur eller religion.
Hjälper att bli sedd
Man kan göra stor skillnad som medmänniska genom att ställa frågor, menar både Sophie Lindberg och Catharina Terelius. Många tycker att det är svårt att prata om självmord, och man kan vara rädd för konsekvenserna av att föra ämnet på tal.
– Våga fråga! Vi vet att det hjälper att bli sedd. Vi vet att det räddar liv. Jag vill ta kål på myten om att man väcker den björn som sover, säger Sophie Lindberg.
Tiohundra arrangerar evenemang
Den 10 september uppmärksammar Tiohundra internationella suicidpreventiva dagen genom evenemanget ”Låt himlen vänta”, som pågår mellan klockan 17 och 20.30 i Folkets hus i Norrtälje. Här kan man träffa representanter från olika verksamheter och lyssna på föreläsningar.
Läs mer om evenemanget Låt himlen vänta
Mår du dåligt?
Om du mår dåligt och har tankar på självmord kan du kontakta 112 eller 1177 dygnet runt. Även Minds självmordslinje har öppet dygnet runt på telefon 90101. Tiohundra har en råd- och stödtelefon som är öppen vardagar vardagar 13-21, samt helgdagar 10-20 på telefon 08-123 264 83. Jourhavande medmänniska har öppet alla dagar mellan 21 och 06 på telefon 08-702 16 80.
Så söker du hjälp
Det finns olika sätt att kontakta vården om du mår psykiskt dåligt eller har problem med beroende.
Psykiatri- och beroendemottagning
Psykiatri- och beroendemottagningen i Norrtälje har flera behandlingsteam för dig som är i behov av specialiserad psykiatrisk vård eller beroendevård.