Hoppa till innehåll
Tre kvinnor sitter vid ett bord framför mikrofoner.
"Vi utgår alltid från familjens behov" säger BVC-sjuksköterskan Harriet Vikner (t v). På bilden också Sanna Gunnarsson från socialtjänsten i Norrtälje kommun (mitten) och Karin Persson, kommunikatör i Tiohundra.

Lyckad samverkan mellan BVC och socialtjänsten

2025-04-15

Sedan 2024 arbetar BVC i Tiohundra och socialtjänsten i Norrtälje kommun tillsammans i ett utökat hembesöksprogram. Alla nyblivna föräldrar i Hallstavik erbjuds fem hembesök under barnets två första levnadsår, med syfte att vid behov ge extra stöd. I Tiohundrapodden berättar Harriet Vikner och Sanna Gunnarsson om fördelarna med samarbetet.

I det här avsnittet av Tiohundrapodden möter vi BVC-sjuksköterskan Harriet Vikner och Sanna Gunnarsson, familjebehandlare från socialtjänstens öppenvård, som båda arbetar med hembesöksprogrammet i Hallstavik. De lyfter fördelarna med samverkan och vinsterna med att ha olika kompetens.

Utgår från familjens behov

– BVC-sjuksköterskan kan fokusera mer på barnet, hur det äter, hur det växer och mår. Vi från socialtjänsten kan prata mer om frågor som rör föräldraskapet. Det kan handla om hur det är att vara mamma och pappa, om kommunikation, om det finns det syskon och hur det fungerar med dem, säger Sanna Gunnarsson.

– Vi utgår alltid från familjen, vad de har för frågor, om det är något särskilt stöd man önskar, förklarar Harriet Vikner.

I Hallstavik erbjuds hembesöksprogrammet till alla nyblivna föräldrar, till skillnad från andra delar av regionen, där enbart förstagångsföräldrar kan delta. 

Positiv respons

Responsen från familjerna som deltar i programmet har varit positiv. 

– Man tycker att det är smidigt att få fler hembesök, och också att barnet mer är sig själv i hemmiljön. De har känt att det finns utrymme för dem att prata om det som känns viktigt och att familjebehandlaren från socialtjänsten har varit ett bra bollplank för föräldraskapsdelen, säger Harriet Vikner.  

Sanna Gunnarsson tycker att det är bra att socialtjänsten får vara med i ett tidigt och positivt skede. 

– Många har tyvärr en negativ bild av socialtjänsten, vilket vi förstås vill ändra på. Vi finns för att hjälpa till, och genom att komma in tidigt och bygga förtroende får vi bra förutsättningar för det.