Allmänt om osteoporos och osteoporosmottagningen
Benskörhet, osteoporos, är en folksjukdom som ökar risken för frakturer. I Sverige beräknas varannan kvinna och var fjärde man efter 50 års ålder drabbas av en osteoporosfraktur, även kallad fragilitetsfraktur eller lågenergifraktur (fraktur efter ringa våld).
Många frakturer, framför allt kot- och höftfrakturer, medför ett betydande lidande, funktionsnedsättning, ökad dödlighet samt stora kostnader för sjukvården och samhället. Samhällets totala årliga kostnader för osteoporosfrakturer uppgår till över 13 miljarder kronor.
Underbehandlad sjukdom
Sjukdomen är fortfarande gravt underdiagnosticerad och underbehandlad i Sverige och endast 15 procent av kvinnor över 50 år får förebyggande läkemedelsbehandlig inom ett år efter sin första fraktur.
I Socialstyrelsens nationella riktlinjer om rörelseorganens sjukdomar (2012) och i senare skärpta rekommendationer (2014) betonas vikten av att sjukvården systematiskt identifierar äldre frakturpatienter, erbjuder utredning och vid behov erbjuder förebyggande behandling
Vid Norrtälje sjukhus finns numera en så kallad frakturkedja som följer Socialstyrelsens riktlinjer och rekommendationer om förebyggande insatser för att förhindra påföljande fraktur efter en tidigare inträffad fraktur.
Erbjuds utredning
Vår koordinator identifierar/hittar frakturpatienter via journalsystemet (till exempel på akuten, vårdavdelning eller röntgen). Patienterna erbjuds utredning på osteoporosmottagningen på Norrtälje sjukhus, vilken omfattar bentäthetsmätning (med DXA-mätare), blodprov och läkarbesök. Om behandling påbörjas innefattar detta även ett senare återbesök innan utremittering till husläkare sker.
Många patienter med riskfaktorer för osteoporos (till exempel sjukdomar som i sig medför utveckling av låg bentäthet) och därmed förhöjd frakturrisk, kan också behöva identifieras/utredas/behandlas innan fraktur inträffar.
Låg strålning
Om du som patient är orolig för att du har osteoporos, tala med din husläkare som kan remittera dig för en bentäthetsmätning vid osteoporosmottagningen.
DXA-mätaren på mottagningen är en modern röntgenmaskin av modell Hologic Horizon A med extremt låg stråldos. Undersökning är snabb, enkel och besvärsfri. Viss rörlighet hos patienten krävs för att kunna undersökas på ”röntgenbordet”.
Hans Jutberger överläkare, osteoporosmottagningen