Hoppa till innehåll
Fyra kvinnor klädda i sjukvårdskläder. En av kvinnorna sitter framför svart apparat som står på bord.
Hygienläkare Mall Kriisa demonstrerar UV-boxen för akutmottagningens medarbetare. Undersköterskan Annika Helin stoppar in sina spritade händer.

Lysande händer är rena händer

2022-05-05

Hur rena är händerna – egentligen? Det fick medarbetare på Norrtälje sjukhus veta när hygienläkare Mall Kriisa var på besök med sin UV-box på handhygienens dag.

God handhygien är en av de viktigaste faktorerna för en patientsäker vård- och omsorg. För att uppmärksamma detta har världshälsoorganisationen (WHO) utlyst den 5 maj till internationella handhygiens dag.

Mycket har hänt på området under årens lopp, konstaterar hygienläkare Mall Kriisa. Förr var det framför allt vanlig handtvätt som rekommenderades i sjukvården. Nu har den kompletterats med den återfuktande handspriten, inte minst för att den är mer skonsam mot huden.

– Vården är ett våtarbete, och vi bör uppmärksamma överkänslighet och handeksem bland vårdpersonal. Bland befolkningen i allmänhet har upp till var tionde person handeksem. Bland vårdpersonal är det två till tre gånger vanligare, berättar Mall Kriisa.

Den handdesinfektion hon hade med sig till Norrtälje sjukhus på torsdagen var kompletterad med ett fluorescerande medel. När de spritade händerna stoppas in i boxen med uv-ljus blir det tydligt var spriten rengjort händerna, och vilka ställen som missats. Ett enkelt och tydligt sätt att se hur väl man lyckats med sin handhygien.

– Det ser ut som om du har frost på händerna. Och där det inte är frost, där har du misslyckats, förklarar Mall Kriisa för sjuksköterskan Klara Nyberg Dahlbäck.

”Du har varit ganska duktig”

Jodå, den violetta frosten dominerar stort i uv-lampans sken, med undantag för ett par fläckar på händernas ovansida – ett vanligt resultat. Handflatorna är välspritade, konstaterar hygienläkaren.

– Du har varit ganska duktig.

Kollegorna på tur får liknande omdömen, innan det är dags för Mall Kriisa att packa ihop sin box och förflytta sig till nästa avdelning på sjukhuset.

Så tvättar du händerna – 1177.se

Se när Mall Kriisa beskriver för sjuksköterskan Klara Nyberg Dahlbäck hur UV-boxen fungerar: