Hoppa till innehåll
Kvinna i läkarrock utanför äldre tegelbyggnad.
Sara Aspberg, överläkare på Norrtälje sj​ukhus och nybliven docent i kardiologi.

Ny docent på Norrtälje sjukhus

2022-05-16

Vad är den bakomliggande orsaken till att en stroke kan orsaka allvarlig hjärtsjukdom? Det försöker Sara Aspberg, överläkare och nybliven docent i kardiologi, få svar på genom sin forskning.

Biträdande klinikchef med de administrativa sysslor som chefsrollen medför, kliniskt arbete, ansvar förför sjukhusets vård av hjärtpatienter – och så forskningen. Ja, det kan bli lite spretigt ibland, konstaterar Sara Aspberg när vi träffas på hennes tjänsterum i ”gamla sjukhuset”, lasarettsbyggnaden från 1897.

– Det är en fantastiskt fin byggnad, säger Sara Aspberg, som sedan två år tillbaka pendlar till Norrtälje sjukhus från Värmdö.

Stort behov av hjärtsjukvård i Norrtälje

Dessförinnan var Danderyds sjukhus hennes arbetsplats i 20 år. De långa resorna är enda nackdelen med jobbet på medicinkliniken i Norrtälje, menar hon.

– Jag har alltid velat jobba brett. På ett stort sjukhus blir man ofta mer nischad.

Behovet av hjärtsjukvård är – dessvärre – stort i Norrtälje kommun, konstaterar Sara Aspberg.

– Det som också utmärker patienterna här är att man inte söker vård i onödan. Istället händer det ofta att man väntar lite för länge med att kontakta sjukvården.

Brinner för forskningen

Vid sidan av det kliniska arbetet är det forskningen Sara Aspberg brinner för, vilket nyligen givit henne en docentur i kardiologi vid Karolinska Institutet. Det är inte alla förunnat: kraven är högt ställda och innehåller bland annat undervisning, självständig forskning och publicerade studier.

Möjligheterna att kombinera forskning och kliniskt arbete är goda på Norrtälje sjukhus, tycker Sara Aspberg.

– Det finns en klar vilja att stötta klinisk forskning och en bra organisation för forskning, utbildning och utveckling. Nu under pandemin ville vi bidra till covid-forskningen och har med sjukhusets stöd samt ekonomiska bidrag kunnat starta två covid-studier, en om behandling med blodförtunnande läkemedel till covidpatienter och en om personalens arbetsmiljö och risk att smittas av covid. Till den sistnämnda studien har många av sjukhusets medarbetare bidragit genom att lämna blodprover och besvara enkäter.

Studerar sambandet mellan hjärnan och hjärtat

Kardiologen är specialist på hjärt- och kärlsjukdomar, men Sara Aspberg stannar inte där.

– Det som verkligen intresserar mig, utöver våra covid-projekt, är sambandet mellan hjärnan och hjärtat, och vad det kan innebära. Det är till exempel väl känt att förmaksflimmer kan orsaka blodproppar och hjärninfarkt. Men det går åt andra hållet också – en hjärninfarkt eller hjärnblödning kan ha fatal påverkan på hjärtat. Ibland finns också en bakomliggande sjukdom som till exempel en cancer, som orsakar blodproppar både i hjärnan och i hjärtat, säger Sara Aspberg.

I flera år har hon studerat detta – och än finns inte några fullständiga svar på vad som egentligen är den bakomliggande orsaken till hjärnans påverkan på hjärtat vid en stroke.

– Vi vet fortfarande så lite om hjärnan. Det fascinerar mig. Samtidigt ska vi komma ihåg att hjärtat också är komplext – med massor av nervceller. Själen finns i hjärtat också.

En kvinna med VR-glasögon på sig gestikulerar. En man står i bakgrunden och iakttar henne.

Forskning och utveckling i Tiohundra

Forskning, utveckling, utbildning och innovation (FoUUI) är viktiga inslag i Tiohundras verksamhet.

Leende kvinna med sjukvårdskläder står i korridor. På hennes skjorta sitter en bricka där det står läkare.

Sök ett meningsfullt jobb!

Vill du göra skillnad på riktigt? Välkommen till Tiohundra! Vi jobbar med hälsa, vård och omsorg i hela Norrtälje kommun.