Hoppa till innehåll
Folkvimmel på gräsmatta vid vatten.

Brandmän och besökare dansade under bar himmel

2022-06-08

Under onsdagseftermiddagen anordnades "Under bar himmel" en dag för både kropp och själ, med fokus på psykisk ohälsa och förebyggande hälsosamma aktiviteter.

Eventet arrangerades av Fokushuset och unga vuxna i Tiohundra i samarbete med Norrtälje kommun och Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON).

Möjligheterna att träffas och känna gemenskap, att prata med de deltagande verksamheterna, eller att testa någon ny aktivitet, var goda under eftermiddagen, där alla intresserade var varmt välkomna.

En kvinna och en man håller en banderoll med texten "Välkommen till Unga vuxna" mellan sig.
Michèle Alonzo Bocké, psykolog och Jan Pettersson, socionom. Båda från mottagningen unga vuxna.

– De allra flesta av oss mår dåligt ibland och råkar ut för kriser i livet. Det är viktigt att förstå att det går att bromsa och ta sig ur en negativ utveckling, menar Michèle Alonzo Bocké och Jan Pettersson från unga vuxna. De talade varmt om fysisk aktivitet, som förutom att det har en positiv inverkan på fysiken, också påverkar hur vi mår. Fysisk aktivitet tillsammans med andra kan också hjälpa oss att bryta en negativ isolering.

Man och kvinna står vid ett bord på en gräsmatta.
Peter Graf, vd Tiohundra i samspråk med Sofie Ahlholm, folkhälsostrateg, Norrtälje kommun.

Sofie Ahlholm berättade bland annat om den samtalsgrupp "Vi pratar om livet" som kommer att dra igång för män 70+. En grupp som inte alltid pratar om hur de mår. Att ingå i ett sammanhang och en gemenskap är viktigt för att motverka psykisk ohälsa.

Människor samlade runt ett bord i ett partytält.
Petra Jansson, från Fokushuset, tillsammans med fikasugna besökare.

Det märks att Petra Jansson har vanan inne att jobba på café. Men till vardags är det på socialpsykiatrins café på Kvarnen. Hon hade fullt upp med morotskakor och kaffe på Kärleksudden under eftermiddagen.

Kvinna och hund på gräsmatta vid vatten.
Hunden Khaleesi försökte hålla jämn tass med det dansanta gänget på stranden.

Amanda Karlsson, som håller klasser i afroinspirerad dans på Nordic wellness fick fart på såväl brandmän som besökare.