Hoppa till innehåll
Skylt med pil och texten akutmottagning.

Norrtälje sjukhus operationskapacitet tillbaka på samma nivå som innan pandemin

2023-04-17

De allra flesta av patienterna på Norrtälje sjukhus får sin operation utförd inom tiden för vårdgarantin och antalet operationer hittills under 2023 är i stort sett i nivå med samma period året innan pandemin, 2019.

Svenska Dagbladet har med hjälp av data från SPOR, Svenskt perioperativt register, jämfört antalet utförda operationer vid landets sjukhus 2019 och 2023. Av det så kallade SPOR-indexet framgår att Norrtälje sjukhus nådde 75 procent av operationskapaciteten under vecka 13 i år, jämfört med normalproduktionen under hösten 2019.

– En av förklaringarna till att det utfördes färre operationer den aktuella veckan är att vi då hade planerat in flera stora, tidskrävande operationer, vilket innebär att vi inte hinner operera lika många patienter, säger sjukhuschef Sune Forsberg.

Utbildningsdag

Vecka 13 inföll dessutom en regelbundet återkommande utbildnings- och mötesdag för många medarbetare.

– Vi samlar ihop vidareutbildningar, repetition av till exempel hjärt- och lungräddning, arbetsplatsträffar och andra möten till en fredag i månaden. Den här månaden inföll den dagen i vecka 13, vilket innebar att vi då utförde omkring tio färre operationer än en vanlig fredag, säger Sune Forsberg.

Kortat köerna

Under vecka 13 i år utförde sjukhuset 56 operationer, vilket kan jämföras med snittet under 2023, som är 69 operationer per vecka.

Sjukhuset har utfört nästan lika många operationer hittills under 2023, som samma period 2019. En jämförelse av vecka 1-15 under 2019 respektive 2023 visar ett SPOR-index på 96 procent.

– Vi har arbetat hårt och metodiskt med att korta de operationsköer som uppstod under pandemin, och har kommit långt. De allra flesta får i dag sin operation utförd inom tiden för vårdgarantin, säger Sune Forsberg.

86 procent opereras inom vårdgarantin

Väntetidsstatistik för mars 2023 visar att 86 procent av patienterna på Norrtälje sjukhus fick sin operation utförd inom 90 dagar, vilket är den nationella vårdgarantin. Av akutsjukhusen i Region Stockholm hade endast Karolinska universitetssjukhuset bättre resultat.