Hoppa till innehåll
Två glada kvinnor som håller upp en powerbank och en vattenflaska.
​​Marianne Nygård Hollström, chefssekreterare på Norrtälje sjukhus, är en av förstapristagarna i Tiohundras elspartävling. Här gratuleras hon av kollegan Mona Tillberg, som också deltog i tävlingen.

Medarbetarnas bästa elspartips

2022-11-04

Diska med eco-programmet, kolla tätningslisterna runt fönstren och koka upp vattnet till pastan i vattenkokaren. Enkla men smarta tips från vinnarna i Tiohundras energispartävling, som nu är avgjord.

Tidigare i höstas lanserades Tiohundras energisparkampanj. En viktig del i kampanjen är att dela spartips med varandra. I den tävling som utlystes har medarbetare skickat in en rad bra idéer. Totalt inkom över 70 tips.

Juryn, bestående av miljöchef Anna-Lena Carling och fastighetssamordnare Peter Hansson, har valt ut de tre förstapristagarna:

  • Veronica Sandström, nattpatrullen, Väddö
  • Robert Dahlqvist, Bergshyddan, Rimbo
  • Marianne Nygård Hollström, Norrtälje sjukhus

Vinnarna belönas för sina enkla men genomtänkta tips, som kan tillämpas både hemma och på jobbet.

Veronica Sandström uppmanar till att alltid släcka lyset i de utrymmen man inte vistas i för tillfället, till exempel omklädningsrum, stänga av datorn när den inte används, duscha snabbt och att stänga av handdukstorken.

– Hemma kan man sänka temperaturen inne och istället använda sockor och varmare kläder. Kolla att fönster och dörrar har bra tätningslister, så att det inte bli onödigt drag. Se till att fylla diskmaskinen, och undvik torktumlaren, tipsar Veronica vidare.

Robert Dahlqvist tipsar om diskmaskinens eco-program och påminner om att dra ur mobilladdaren från väggutaget efter laddning – vilket också minskar brandrisken.

– Sätt timer på utomhusbelysningen, och byt till ledlampor även i adventsljusstaken, är andra råd från Robert.

Marianne Nygård Hollström ser alltid till att koka upp vattnet till pasta, potatis och ris i vattenkokaren innan hon sätter kastrullen på spisen.

– Innan maten är helt klar sparar jag lite el genom att stänga av spisplattan, värmen räcker till ändå, tipsar Marianne.

Hon råder oss också att koka morgongröten i mikron och dra gardinerna för fönstren på natten för att behålla värmen i rummet.

Juryn ger också Amiralens dagverksamhet ett hedersomnämnande, för att medarbetarna aktivt letat brister i lokalerna och tagit kontakt med fastighetssamordnare för att minska onödig energiförbrukning.

Några av medarbetarnas spartips

  • Prata med barnen om vikten av att spara el.
  • Hjälp till att jämna ut förbrukningen genom att undvika att köra disk- och tvättmaskin när konsumtionen är som störst (morgnar och kvällar).
  • Stäng av datorn på natten!
  • Återanvänd vatten som blivit över i vattenkokaren till att vattna blommorna.
  • Planera matlagningen – välj rätter där allt kan lagas i ugnen, och gör storkok som kan värmas senare.
  • Sätt dimmer på belysningen, och installera rörelsedetektorer i konferensrum, toaletter, omklädningsrum och tvättstugor.
  • Se till att adventsstjärnan har ledlampa.
  • Ta trappan istället för hissen – bra för hälsan också!
  • Tvätta i 40 istället för 60 grader.
Tecknad gris med elkontakt på knorren

Tiohundra sparar energi!

Släcka lampor, möblera rätt och vädra smart. Med enkla medel går det att minska på både elförbrukning och värmebehov. Läs mer om Tiohundras energisparkampanj.

Rött trähus i förgrunden, vatten och två stora höghus

Tiohundra är miljöcertifierat

Vårt miljöarbete fortsätter. 2023 minskade vi bland annat klimatpåverkan från livsmedel i bolaget med 10 procent.